Hlavní obsah

Na Slovensku zadrželi bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Kvůli podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele byl ve čtvrtek zadržen a obviněn bývalý generální prokurátor Slovenské republiky Dobroslav Trnka. Slovenská policie to uvedla na sociální síti. I on je spojován s podnikatelem Marianem Kočnerem, který je souzen za vraždu novináře Jána Kuciaka.

Zadržení bývalého generálního prokurátora Trnky

 
Článek

Trnku zadrželi v místě jeho bydliště příslušníci Národní kriminální agentury (NAKA). „Když to bude možné, poskytneme víc informací,“ uvedla policie.

Televize Markíza uvedla, že Trnka byl zadržen ve svém domě v obci Hamuliakovo, dvacet kilometrů od Bratislavy. Podle informací televize Joj policisté přijeli na místo v pěti automobilech.

Trnka působil ve funkci generálního prokurátora od roku 2004 do roku 2011. Loni byla zveřejněna nahrávka, na níž podle slovenských médií mluví Trnka s podnikatelem Marianem Kočnerem, obviněným z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka, o korupční aféře Gorila. „Něco takového se dá bez problémů zmanipulovat,“ reagoval tehdy Trnka pro televizi Markíza.

Aféra Gorila opět ožila. U Kočnera se našly nahrávky odposlechů

Evropa

Odmítl rovněž, že by se zmíněnou nahrávkou kšeftoval a pokoušel se s ní vydírat šéfa finanční společnosti Penta Jaroslava Haščáka. „To se nikdy nestalo,“ dodal Trnka.

Policie však tvrdí, že jako veřejný činitel nesplnil svou povinnost a po převzetí zvukové nahrávky operace Slovenské informační služby s krycím názvem Gorila tuto nahrávku neodevzdal orgánům činným v trestním řízení. „Jednal tak v úmyslu zabezpečit si majetkový prospěch,“ dodala policie. Za to, že se Trnka měl pokusit s nahrávkou vydírat Haščáka, mu Kočner vulgárně nadával.

Foto: TV Markíza

Zadržení Dobroslava Trnky.

Čaputová vnímá zadržení jako průlomové 

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová označila zprávu o zadržení jednoho z bývalých nejmocnějších lidí ve státě za průlomovou pro spravedlnost na Slovensku: „Platilo by to v kterémkoliv jiném státě, kde by se šéf prokuratury ocitl za mřížemi a čelil by rozhodování o vazebním stíhání za trestnou činnost. Aby v naší justici mohl nastat opravdu očistný proces, potřebujeme znát pravdu a tu se, věřím, dozvíme ve spravedlivém procesu s panem Trnkou i se všemi dalšími, kteří se s ním podíleli na zneužívání spravedlnosti.“

Podle hlavy státu je úkolem prokuratury, soudů a policie vypořádat se s těmi z vlastních řad, jejichž kredit vyvolává oprávněné pochybnosti veřejnosti a snižuje autoritu a důvěryhodnost těchto institucí. „Každý krok k očistě důvěru posiluje,“ dodala prezidentka na sociální síti.

Zadržení bývalého generálního prokurátora ukazuje podle slovenského premiéra Petera Pellegriniho, že dnes neexistují žádné chráněné osoby, vůči kterým by orgány činné v trestním řízení nemohly zasáhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám