Hlavní obsah

Na Slovensku vyrostou s pomocí eurofondů domy pro Romy, mají si je stavět svépomocí

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Na Slovensku za finanční podpory Evropské unie postaví nové domy pro Romy. Úřady se budou snažit zajistit, aby si Romové nové bydlení postavili pokud možná svépomocí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Romové žijí na východním Slovensku často v nevyhovujících podmínkách, v chatrčích, v osadách na okrajích měst a obcí. S využitím až 70 miliónů eur (1,9 miliardy Kč) z eurofondů by pro ně nyní mohlo být postaveno až 4500 bytů v domech nižšího standardu.

„Důrazně budeme dbát na to, aby Romové postavili domy svépomocí. Našim cílem je, abychom Romy naučili zručnostem a vytvořili u nich vztah k obydlí,“ uvedl zmocněnec slovenské vlády Peter Pollák.

Pilotní projekt byl zahájen už loni ve třech lokalitách na východě Slovenska. Například v obci Breznica v okresu Stropkov si Romové svépomocí postavili tři domy, v nichž žije 17 lidí.

„Romy jsme zapojili do výstavby, a dnes si těchto domků váží,“ zdůraznil Pollák. V Breznici žije 80 Romů, většina z nich o výstavbu nový domků projevila zájem.

V pětimiliónovém Slovensku žije podle dřívější studie přes 400 tisíc Romů. To je skoro čtyřikrát víc, než vyplývá z výsledků posledního sčítání lidu z roku 2011.
Většina Romů podle ČTK bydlí ve zhruba 800 osadách na středním a východním Slovensku, často v nevyhovujících hygienických podmínkách.
Mnoho jejich příbytků je navíc postaveno na cizích pozemcích.

Související téma:

Foto: , Novinky

Reklama

Související články

Jak se žije romským farářům v Česku

„Myslím, že kněz je tu pro všechny lidi a že to svou službou dokazuju. Například chodím na kulturní akce, kde mám slovo právě jako kněz,“ říká Vojtěch Vágai...

Rada Evropy kritizuje Česko za segregaci Romů

České republice se stále nedaří vymýtit segregaci romských dětí ve školách a navzdory strategii pro integraci stále existuje řada vzdělávacích institucí „pouze...

Výběr článků

Načítám