Hlavní obsah

Na Slovensku u hranic s ČR zaznamenali zemětřesení

Právo, ivi
Bratislava

U slovenského města Trenčianske Teplice zaznamenali v noci ze čtvrtka na pátek mírné zemětřesení. Podle webu iMeteo.sk dosáhlo zemětřesení síly 2,9 Richterovy škály. Mírné otřesy pocítili také obyvatelé Trenčína, Dubnice nad Váhom a Ilavy. Zemětřesení nezpůsobilo žádné škody.

Foto: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

Seizmograf zobrazující zemětřesení (ilustrační foto)

Článek

„Otřesy byly zaznamenány tři hodiny a pětadvacet minut po půlnoci. Epicentrum bylo u Trečianskych Teplic v hloubce dva kilometry u vodní nádrže Baračka,“ konstatoval web.

„Nejsou hlášeny žádné škody ani zranění osob. Zemětřesení nezpůsobilo škody ani na pramenech, takže lázeňští hosté se nemají čeho obávat,“ řekl primátor Trenčianských Teplic Štefan Škultéty.

Foto: Evropské středomořské seizmologické centrum

Epicentrum zemětřesení

Otřesy zaznamenalo rovněž Evropské středomořské seizmologické centrum (ESSC). „Lidé v blízkosti epicentra hlásili, že jim cinkal porcelán a chvěla se okna,“ řekl serveru sme.sk seizmolog Slovenské akademie věd Kristián Csicsay. „Dost nás to vystrašilo. Třásla se mi postel a dcera říkala, že měla pocit, že se třese celý dům,“ napsala na sociální síti Eva z Trenčianských Teplic.

Oblast středního Pováží zasáhlo zemětřesení naposled 28. dubna 1988, kdy otřesy o síle 3,6 způsobily malé škody v obcích Horná Poruba a Valašská Belá. „Ze seizmologického hlediska je nejaktivnější oblastí na Slovensku lokalita u Dobré Vody a Komárna,“ dodal Csicsay.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám