Hlavní obsah

Na Slovensku odložili hlasování o eurosmlouvě, bylo málo poslanců

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský parlament má za sebou první neúspěšný pokus o ratifikaci Lisabonské smlouvy. Při středečním hlasování se prezentovalo v sále pouze 85 vládních poslanců, opoziční poslanci se neprezentovali.

Článek

Pro schválení Lisabonské smlouvy je potřebných 90 hlasů ve 150 členném parlamentu. Vládní stany proto navrhly odložit hlasování na čtvrtek. Tento čas politické strany pravděpodobně využijí k dalším jednáním.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič se zúčastnil jednání předsedů všech parlamentních stran, aby opětovně apeloval na schválení Lisabonské smlouvy. "Slovensko bylo ve vztahu k zahraniční politice vždy jednotné. Současná situace vyvolává v zahraničí určité pochybnosti," upozornil.

Ministr zahraničí Ján Kubiš konstatoval, že hlasování o Lisabonské smlouvě není o vládě nebo o demokracii na Slovensku. "Je to hlasování o důvěryhodnosti Slovenska jako členské země Evropské unie," dodal.

Opozice podmiňuje hlasování za Lisabonskou smlouvu stažením vládního návrhu tiskového zákona z jednání parlamentu. "Schválení Lisabonské smlouvy ohroženo není, můžeme ji projednat například na březnové schůzi. Nejdříve by však musí být v zemi vytvořena demokratická atmosféra. Každá diktatura začíná tak, že nejdříve je špatná opozice, potom média a nakonec občané," řekl šéf opozice Mikuláš Dzurinda.

Smlouvu zatím ratifikovaly tři země

Podle právníků však ani případné odmítnutí Lisabonské smlouvy neznamená definitivní zamezení ratifikace této smlouvy na Slovensku. Ani v případě neúspěšného hlasování nic nebrání, aby se hlasování do konce roku 2008 opakovalo.

Smlouvu nejvyšší představitelé všech 27 členských zemí EU podepsali loni v prosinci v Lisabonu. Jako první smlouvu ratifikoval loni v prosinci maďarský parlament, tento týden následovaly Slovinsko a Malta. Maltský parlament ji jednohlasně ratifikoval v úterý.

Reklama

Související články

Země EU se dohodly na nové reformní smlouvě

Evropská unie se v noci ze čtvrtka na pátek dohodla na nové smlouvě, která má nahradit odmítnutou euroústavu. Nejvíce výhrad měli při jednání Italové a Poláci....

Výběr článků

Načítám