Hlavní obsah

Na Slovensku hospitalizovali muže s podezřením na záhadnou infekci SARI

Právo, ivi
Bratislava

V nemocnici ve slovenském městě Rimavská Sobota hospitalizovali 53letého muže s podezřením na těžkou akutní respirační nemoc SARI. Muži byla nasazena léčba antibiotiky, antivirotiky a byl napojen na umělou plicní ventilaci, informovala agentura TASR.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí regionálního úřadu veřejného zdravotnictví Mária Tolnayová uvedla, že muž měl vysokou teplotu, těžce dýchal, kašlal a měl bolesti v hrudníku.

„Muž byl hospitalizovaný na interním oddělení nemocnice v Rimavské Sobotě. Vzhledem k tomu, že se jeho zdravotní stav zhoršoval, byl přeložen na oddělení anesteziologie a intenzivní medicíny stejného zdravotnického zařízení,“ uvedla Tolnayová.

Co je to SARI

Název SARI je zkratkou anglického názvu Severe Acute Respiratory Infection, do češtiny překládaného jako těžké akutní respirační onemocnění. Podle Státního zdravotního ústavu je definováno jako „onemocnění s náhlým vzestupem teploty, kašlem a zkrácením dechu nebo ztíženým dýcháním, vyžadující hospitalizaci z důvodu respiračních obtíží".

„Laboratorní vyšetření vyloučila chřipku typu A i B, stejně jako chřipku A H1N1. Pacient nebyl očkovaný,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám