Hlavní obsah

Na Slovensku chtějí střílet přemnožené medvědy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Na Slovensku žije podle odhadů asi 800 medvědů. Odborníci to považují za příliš vysoký počet. Ředitel státní ochrany přírody Ján Mizerák proto navrhuje, aby byla polovina medvědů zastřelena. Ochranáři naopak tvrdí, že počet medvědů by si měla regulovat sama příroda a prosazují dodržování zákazu lovu těchto šelem.

Článek

Mizerák však trvá na svém a požaduje zjednodušení povolení k lovu medvěda. Podle něho by se mělo povolit lákání medvěda na návnadu z masa, což je v současnosti zakázáno.

"Jsou přemnoženi, nemají dost přirozené potravy, trpí zdravotními potížemi a čelí nevhodnému poměru samců a samic," argumentuje.

Poukazuje také na stále častější výskyt medvědů, kteří chodí na odpadky ke kontejnerům. "Takový medvěd si už na normální stravu nepřivykne a je potřeba ho odchytit. Jenže ho není kde umístit, slovenské ZOO medvědy nechtějí. Jaký je to chránění živočich, když ho nikdo nechce," dodává.

Podle ochranářů odstřel porušuje zákon

Ochranáři neměli nedávno kam umístit asi dvouletého medvěda, který chodil na odpadky k hotelům a chatám ve Vysokých Tatrách. [celá zpráva] Po odchycení ho dali do karantény v bojnické ZOO, a poté bude převezen do Maďarska.

Šéf ochranářského sdružení VLK Juraj Lukáč navzdory tomu upozorňuje, že medvěd je chráněné zvíře a při vydávání povolení k odstřelu se porušuje zákon. "Žaloba na ministerstvo životního prostředí je už připravena," dodal.

Minulý týden napadla medvědice 30letou lesní dělnici nedaleko středoslovenské obce Jastrabie v Kremnických horách. Medvědice ji opakovaně zakousla do nohy a následně utekla. [celá zpráva] Podle lékařů měla žena štěstí, že zuby medvědice nezasáhly kost a poškodily pouze měkkou tkáň. "Od vážnějšího zranění ji pravděpodobně ochránila pracovní obuv," dodal jeden z lékařů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám