Hlavní obsah

Na Sibiři hoří území velké jako 20 Prah, hasiči to vzdávají

V Krasnojarské a Irkutské oblasti hoří téměř milion hektarů lesa, píše server Newsru.com s odkazem na informace ministerstva pro mimořádné události. Dým z požárů dusí města ve vzdálenosti 1500 kilometrů, upozorňuje server.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry na SibiřiVideo: Reuters

 
Článek

V Krasnojarské oblasti zuří na 126 lesních požárů, které zasáhly více než 704 tisíc hektarů lesa. V Irkutsku je to kolem stovky požárů, které zachvátily více než 285 tisíc hektarů lesa. Dohromady je tedy v plamenech oblast o rozloze 989 tisíc hektarů, což odpovídá zhruba dvacetinásobku rozlohy českého hlavního města.

Příčinou je nedostatek srážek, vedra přes 30 stupňů, silné poryvy větru a bouřky s blesky, často bez srážek.

Mnohé nynější požáry se nehasí, protože náklady by zdaleka převyšovaly škody, které oheň napáchá. Tuto možnost podle serveru umožňuje zákon.

Foto: Profimedia.cz

V Krasnojarsku zuří 126 lesních požárů.

Kouř ale dusí mnohá města, například Omsk, Tomsk či Novosibirsk, ale dostává se i do regionů jako například Tuva, Chakasko.

V Kemerovské oblasti je zhoršená viditelnost, úřady ve městě Kemerově zavedly speciální režim, kdy například podniky musejí výrazně snížit vypouštění emisí. Meteorologové varují, že kouř bude trápit oblasti minimálně do 24. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám