Hlavní obsah

Na Samoji zatkli odpůrce očkování

– Apia

Na Samoji, kterou sužuje epidemie spalniček, jež si vyžádala už 63 mrtvých, byl ve čtvrtek zatčen odpůrce očkování Edwin Tamasese. Úřady ho obvinily z podněcování odporu vůči vládnímu nařízení, uvedla stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Virus spalniček (Morbilli)

Článek

Samoa, kde žije asi 200 tisíc lidí zasáhla v říjnu epidemii spalniček, kterou se nedaří zvládnout. Stát tento týden vyhlásil stav nouze a nařídil povinné očkování proti této chorobě. Cílem je dosáhnout proočkovanosti dětí na úroveň 90 procent, což je minimální hranice pro to, aby se nešířila epidemie

Edwin Tamasese se vyjadřoval proti očkování na svém facebookovém profilu. Místo něj doporučoval neúčinné prostředky, jako je extrakt z listů papáji. Očkovací program vlády označil „za největší zločin proti vlastnímu lidu“ a lživě tvrdil, že u dětí může infekci vyléčit vitamin C.

Ministr pro komunikaci Afamasaga Rico Tupai si stěžoval: „Odpůrci očkování nás zpomalili. Měli jsme děti, které zemřely v nemocnici, kam se dostaly. Bylo to pro ně poslední útočiště a my jsme zjistili, že jejich rodiny dostaly vzkazy odpůrců očkování, což byl důvod, proč držely děti doma.“

Foto: ČTK/AP

Červená vlajka na domě v Samoji, kde nebyli očkovaní proti spalničkám.

Odpůrcům vakcín vzkázal: „Nepřispívejte k další obětem.“

Odpor k očkování se rozšířil v roce 2018, když dvě děti zemřely po očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Ukázalo se však, že sestry, které prováděly očkování, nerozmíchávaly vakcínu ve sterilní vodě, ale s látkou na uvolnění svalů. Případů ale využili odpůrci očkování.

Vláda nařídila, že rodiny, kde nejsou lidé očkovaní proti spalničkám, musí vyvěsit na svůj dům červený prapor.

Anketa

Souhlasíte s povinným očkováním proti spalničkám?
Ano
91,2 %
Ne
8,8 %
Celkem hlasovalo 525 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám