Hlavní obsah

Na Maltě zatkli dalšího podezřelého z vraždy novinářky, dostihli ho na jachtě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Valetta

Na Maltě ve středu zadrželi prominentního podnikatele Yorgena Feneche v rámci vyšetřování dva roky staré vraždy novinářky Daphne Caruanaové Galiziové. Fenechovu jachtu podle časopisu Time stíhalo námořnictvo a donutilo ji vrátit se do přístavu. Hoteliér a spolumajitelem energetické společnosti Fenech je už druhým mužem zadrženým tento týden kvůli dva roky staré vraždě.

Foto: Jeremy Wonnacott/malta Governmen, Reuters

Zadržený maltský podnikatel Yorgen Fenech

Článek

Zadržení Fenecha potvrdila policie a mluvil o něm i premiér Joseph Muscat. Ten na rozdíl od tří synů novinářky však nespojil zadržení podnikatele přímo s vraždou Caruanové Galiziové, kterou v říjnu 2017 zabila exploze mohutné nálože v jejím autě.

Fenecha označil Muscat jen jako osobu, o kterou má policie zájem. A dodal, že jeho jméno vzešlo z výpovědi pravděpodobného zprostředkovatele vraždy, který byl zadržen v úterý. V jeho souvislosti premiér zmínil, že by mohl dostat milost, pokud ukáže na objednavatele vraždy.

Foto: Jonathan Borg, ČTK/AP

Policie na palubě jachty Gio, která patří maltskému podnikateli Yorgenu Fanechovi

Maltskou investigativní novinářku zabila bomba v autě

Zahraniční

„Kdybych tyto pokyny nevydal, možná bychom dnes mohli mluvit jen o lidech, kteří jsou předmětem zájmu a kteří uprchli,” řekl Muscat novinářům.

Fenechova luxusní jachta Gio byla zadržena v pět hodin ráno asi osm kilometrů severně od Valletty a policisté ji přinutili vrátit se do přístavu.

Na Maltě zadrželi podezřelého ze zprostředkování vraždy novinářky

Evropa

Zatím se neví, zda byl Fenech obviněn, na to ale mají úřady 48 hodin, uvedl list Los Angeles Times.

Měsíc po činu byla obžalována trojice mužů, všichni tvrdí, že jsou nevinní. Stále se však policistům nedaří objasnit, kdo byl zadavatelem vraždy.

Případ vyvolal velký rozruch podobně jako o čtyři měsíce vražda Jána Kuciaka na Slovensku.

Maltský soud obvinil tři muže z vraždy novinářky

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám