Hlavní obsah

Na jihu Evropy stále hoří, Bulharsko zasáhly povodně

BULHARSKO

Jih Evropy nadále sužují požáry, ale také povodně. V Itálii a Chorvatsku se stále nedaří zcela uhasit hořící lesy, v Bulharsku naopak několikatýdenní sucho vystřídaly přívalové srážky, které na severu země způsobily záplavy.

Článek

Mohutné lesní požáry, které sužovaly jih Itálie řadu týdnů, se v úterý dostaly do "fáze uklidnění", uvedlo velitelství italské civilní obrany. Od ranních hodin nicméně museli hasiči zasahovat ještě nejméně na osmi místech v Kalábrii, v Kampánii a v oblasti Neapole - a nově také na severním okraji Říma.

Chorvatským hasičům se zase podařilo dostat pod kontrolu požár, který dva dny planul v oblasti středověkého přístavu Dubrovník a v neděli zasáhl několik okrajových čtvrtí tohoto turisty hojně navštěvovaného města.

Požár však uhašen zcela není a hasiči dále bojovali proti několika ohňům blízko čtvrtí na okraji Dubrovníku, ale rovněž v několika lokalitách situovaných asi sedm kilometrů východně od města.

Ze sousední Bosny a Hercegoviny se prý navíc přibližuje k Dubrovníku několik dalších požárů.

Chorvatské úřady zdůraznily, že turistům nehrozí žádné nebezpečí a že hotely, v nichž jsou rekreanti v oblasti ubytováni, jsou blízko u moře, kde je požár neohrožuje.

V Bulharsku sedm obětí

V Bulharsku si povodně podle místních úřadů již vyžádaly sedm lidských životů, několik dalších osob se pohřešuje. Nejhorší je situace ve městě Car Kalojan, které leží asi 260 kilometrů na severovýchod od Sofie.

Zde přes noc na úterý přetekla místní přehrada a asi metr vysoká vlna zalila město. Silnice vedoucí do Car Kalojanu jsou stále pod vodou a mnoho vesnic v okolí je bez dodávek elektřiny. Do záchranných akcí se zapojila i armáda.

Silný déšť a krupobití zasáhlo také Švýcarsko, kde způsobily záplavy a sesuvy půdy, kvůli kterým byl na řadě míst zastaven provoz na silnicích a železnicích. Zvláště postiženy byly podle agentury DPA kantony Jura, Bern a Solothurn. Přestaly jezdit vlaky mezi Bernem a německým Freiburgem a v centrálním Švýcarsku mezi Hergiswilem a Alpnachstadem.

Lavina bahna a kamení zasypala silnici mezi Brunnenem a Gersau a ohrožovala tři lidi, které se však podle kantonální policie podařilo včas dostat do bezpečí.

Reklama

Výběr článků

Načítám