Hlavní obsah

Na hranici se Srbskem objevili dva tunely pro migranty

Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Maďarská policie objevila pod maďarsko-srbskou hranicí dva tunely. Vedly pod hraniční bariérou postavenou v roce 2015 v době vrcholící migrační krize. Jeden tunel byl dlouhý 34 metrů a druhý 21,7 metru, uvedl web police.hu.

Foto: Policie Maďarsko

Ústí tunelu vykopaného na srbsko-maďarských hranicích

Článek

Maskované vchody byly objeveny u hraničních obcí Ásotthalom a Csikéria. U tunelu vyhloubeného u obce Ásotthalom zadržela maďarská policie 44 migrantů, kteří se tímto způsobem pokoušeli dostat ze Srbska na území Evropské unie. „Tunely byly vyhloubeny ručně a neměly žádné vzpěry. Tím byly nebezpečné a hrozilo, že se zhroutí,” uvedla maďarská policie.

Foto: Policie Maďarsko

Vstup do dalšího tunelu

Oba tunely se našly krátce poté, co byly vytvořeny, a policie je nechala okamžitě zasypat. Druhý tunel nebyl údajně použit ani jednou. „Migranti se snaží překonat hraniční bariéru různými dalšími způsoby. Nejčastěji za pomoci převaděčů se ji pokoušejí přestřihnout,“ uvedla maďarská policie.

Generální advokátka: Česko, Polsko a Maďarsko nesplnily odmítnutím uprchlických kvót povinnosti EU

Evropa

Běženci, kteří přicházejí ze Srbska a chtějí požádat o azyl v Maďarsku, tak mohou učinit jedině v tranzitních zónách Röszke a Tompa na hranicích mezi oběma zeměmi. Vládu konzervativního premiéra Viktora Orbána kvůli její tvrdé protiimigrační politice často kritizují mezinárodní organizace a ochránci lidských práv, připomíná agentura APA. Maďarské úřady například obviňují, že běžence v tranzitních zónách nechávají úmyslně hladovět.

Reklama

Výběr článků

Načítám