Hlavní obsah

Na Donbasu před novým jednáním v Minsku zahynulo pět vojáků

– Kyjev • Aktualizováno

Pět vojáků bylo zabito a 12 dalších zraněno na východní Ukrajině v uplynulých 24 hodinách. Ve středu to podle agentury AFP oznámil armádní mluvčí Andrij Lysenko.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ukrajinští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Čtyři vojáci padli, když u frontové linie u obce Avdijivka najeli se svým vozem na minu. Pátý podle Lysenka nepřežil nepřátelské napadení.

„Situace v oblasti konfliktu se v posledních 24 hodinách zhoršila. Intenzita útoků nepolevuje,“ prohlásil Lysenko, podle něhož povstalci porušují dohody, protože nadále používají 152mm houfnice. Stále mají ostřelovat pozice vládních sil u Mariupolu, největšího města v oblasti konfliktu, které Kyjev kontroluje, a také u Doněcku.

Separatisté naopak obviňují z vedení útoků armádu, v noci na středu podle nich útočila navzdory dohodám v Doněcku. Také oni tvrdí, že Kyjev své těžké zbraně z linie dotyku nestáhl.

Schůzka znesvářených stran

Nové oběti byly ohlášeny jen pár hodin před prvním setkáním znesvářených stran od uzavření únorové dohody o příměří. U jednání, které se znovu uskutečnilo v běloruském hlavním městě Minsku, byli také zástupci Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Účastníci jednání hodnotili jako konstruktivní. Cílem je utvoření expertních pracovních skupin, které zajistí naplňování dohod.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko před schůzkou prohlásil, že dohoda z Minsku musí platit a neexistuje k ní žádná alternativa. „Jakékoliv změny formátu nebo odchylky od dohod jsou nepřijatelné,“ uvedl. Naopak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý bez dalšího vysvětlení řekl, že „někdo v Evropské unii“ se snaží, aby dohoda o příměří nevydržela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám