Hlavní obsah

Na Donbasu bojují Rusové, přiznala Moskva

– Moskva/Kyjev • Aktualizováno

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí přiznal, za v řadách separatistů na Donbasu bojují ruští občané. Reagoval tak na zprávu o tom, že se nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin přidal k Ruskem podporovaným bojovníkům na Donbasu, jak napsal list Komsomolskaja pravda. Prilepin přiznal, že střílel a uvedl také, že v konfliktu nejde jen o dobytí Donbasu, ale celé Ukrajiny.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

V okolí východoukrajinského města Avdijivka zuří boje.

Článek

„Nechtěl bych to nijak komentovat. Jasně, že jsou občané Ruska i občané západoevropských i východoevropských zemí, kteří z různých důvodů, ze srdce nebo i z jiných příčin, se vydali do těchto neuznaných republik a nacházejí se tam. To je skutečnost, kterou konstatujeme, ale nechtěl bych ji komentovat,“ řekl Peskov podle agentury Interfax.

Otázka působení Rusů v ozbrojených složkách neuznaných lidových republik na východě Ukrajiny opět vyplavala na povrch, když list Komsomolskaja pravda napsal, že se Zachar Prilepin stal zástupcem velitele praporu speciálních sil.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Prilepin byl kdysi příslušníkem ruských speciálních jednotek OMON a působil v Čečensku či v Dagestánu.

Od prosince 2015 působí jako poradce šéfa neuznané Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka. Má hodnost majora. Na otázku, zda také střílel, odpověděl: „Jsem důstojník, a ti samozřejmě střílejí.“

Konečný cíl je prý Kyjev

Nijak se netajil ani tím, že hájí zájmy Ruska: „Je zcela jasné, že Donbas představuje oblast odpovědnosti ne vůči obyvatelům Donbasu a Ukrajiny, ale vůči budoucnosti Ruska.”

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Tvrdé boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty v okolí východoukrajinského města Avdijivka

Chvástal se, že oddíl byl založen z jeho iniciativy a že bude usilovat o to, aby „na bílém koni vjel do jakéhokoli blízkého města“. Tím však nemíní skončit. „Cílem je celá Ukrajina. Žádný jiný cíl být nemůže. Konečným cílem je Kyjev. Nebudu to skrývat. Kyjev — ruské město. Náš příspěvek je malý. Ale nahoře to řeší,“ poznamenal.

Podle něj už se nesmí opakovat chyba, jako byla ta s někdejším ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem, kdy se něco dohodlo a pak se to prý dojednávalo znovu.

Podle něj už se nesmí opakovat chyba, jako byla ta s někdejším ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem, kdy se něco dohodlo a pak se to prý dojednávalo znovu.

Dodal, že v oddíle je 90 procent lidí s vojenskou zkušenosti, především místních lidí, ale jsou prý mezi nimi i Rusové. Jeho oddíl podle Ukrajinské pravdy působí na jižní části fronty u Mariupolu v Kominternovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám