Hlavní obsah

Na chorvatských dálnicích k moři je silný provoz, tvoří se zácpy

Na chorvatských dálnicích i většině hraničních přechodů do Chorvatska je od sobotního rána hustý provoz a směrem k moři se na nich tvoří dlouhé zácpy. Varoval před nimi chorvatský automotoklub HAK. S dopravními problémy ve více evropských zemích se o tomto víkendu počítá vzhledem ke střídaní rekreantů, kteří tráví dovolenou na Jadranu.

Foto: Profimedia.cz

Zácpa před mýtnou branou u Záhřebu

Článek

Zesílený provoz je především na dálnici A1 ve směru Záhřeb-Split-Ploče. Jízda se zpomaluje na dálničním obchvatu kolem chorvatské metropole kvůli frontám u mýtné brány Záhřeb-Lučko. Naopak u mýtnice Demerje ve směru na Záhřeb se podle automotoklubu, jehož informace citoval web tportal.hr, zatím dlouho nečeká.

S notnou dávkou trpělivosti musejí řidiči počítat i při cestě do Srbska nebo přes Srbsko. Na hlavním hraničním přechodu s Chorvatskem Horgoš se čeká hodinu, přestože je k dispozici až sedm jízdních pruhů, informoval podle serveru Kurir zástupce velitele srbské pohraniční policie v Horgoši Dragan Subotički. V této souvislosti řidičům radí, aby využili menší alternativní přechody, jako je Bajmok, Djala nebo Bački Vinogradi.

„Očekáváme, že vyšší intenzita provozu bude také v neděli, ale i v příštím týdnu,” upozornil Subotički.

Problémy i v Bulharsku

Obrovské fronty aut se v sobotu vytvořily také na bulharsko-turecké hranici na přechodu Kapitan Andreevo ve směru do Turecka, informovala agentura BGNES. Podle náčelníka přechodu Emila Gočeva jsou otevřené všechny automatizované výjezdy do sousední země, přesto auta čekají na průjezd až 40 minut.

Provoz na tomto přechodu je mimořádně intenzivní každé léto. Do Turecka totiž jedou na dovolenou nebo na návštěvu příbuzných Turci, kteří žijí a pracují v západoevropských státech, hlavně v Německu. Podle BGNES v pátek projelo přes přechod Kapitan Andreevo na 9000 aut a téměř 30 000 cestujících. Očekává se, že v sobotu to bude ještě víc.

Na očekávaný hustý provoz na středoevropských dálnicích s dlouhými kolonami o tomto víkendu české řidiče předem upozornil BESIP a podobná varování vydaly také autokluby Německa (ADAC) a Rakouska (ÖAMTC).

Anketa

Chystáte se na dovolenou do Chorvatska?
Ano, teprve pojedu.
12,2 %
Ne, už jsem tam letos byl(a).
8,1 %
Ne, zvolil(a) jsem jinou destinaci.
33,3 %
Na letní dovolenou nepojedu.
46,4 %
Celkem hlasovalo 1166 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám