Hlavní obsah

Může za to i vaše nečinnost, kritizují Merkelovou v dopise pozůstalí obětí berlínského útoku

– Berlín

Pozůstalí 12 obětí loňského teroristického útoku v Berlíně napsali otevřený dopis kancléřce Angele Merkelové (CDU), v němž tvrdě kritizují postup německých úřadů i šéfky vlády. Na dopis, který podepsal i manžel Češky zavražděné při útoku na vánoční trh, upozornil magazín Spiegel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při loňském útoku na vánoční trhy v Berlíně zemřelo 12 lidíVideo: Reuters

 
Článek

„I když určitě žádná země na světě nemůže zajistit absolutní bezpečí před teroristickými útoky, v Německu chybí základní profesionalita v zacházení s terorismem,“ stojí v dopisu, který poukazuje na četné chyby bezpečnostních úřadů v případu atentátníka Anise Amriho, jenž byl jako islámský radikál určitou dobu sledován, ale vyhostit se ho nepodařilo.

„Paní kancléřko, útok na náměstí Breitscheidplatz je také tragickým následkem politické nečinnosti vaší vlády. V době, kdy výrazně stouplo ohrožení islámskými radikály, jste propásla možnost včas navýšit prostředky a reformovat spletité struktury úřadů pro boj proti tomuto nebezpečí,“ konstatují dále pozůstalí, kteří požadují urychlené napravení nedostatků.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová, starosta Berlína Michael Müller (vlevo) a spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière s růžemi na místě masakru.

Slova kritiky příbuzní obětí nesměřují jen k činnosti úřadů před útokem, ale také k jejich chování a chování politiků po něm. Merkelovou kritizují za to, že jim ani téměř rok po útoku z 19. prosince nekondolovala ani osobně, ani písemně. Útok přitom směřoval proti spolkové republice, a proto by takový krok měl být samozřejmostí, jsou přesvědčeni.

„Také vaše dosavadní aktivity na podporu našich rodin nejsou dostatečné,“ míní pozůstalí, podle nichž se o ně nikdo ze strany úřadů v prvních dnech a týdnech po útoku pořádně nestaral. První zprávu jim až 22 dnů po útoku poslal ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD).

Po 60 dnech se s nimi sešel tehdejší prezident Joachim Gauck. Jak atmosféru tohoto setkání, tak angažovanost později jmenovaného zmocněnce Kurta Becka si příbuzní obětí pochvalují. Oceňují také pomoc organizací, jako jsou Červený kříž nebo Bílý kruh.

Ať se to neopakuje

I když se ztráta nejbližších nedá nahradit hmotnou kompenzací, očekávají pozůstali pomoc státu. „Je to naše konkrétní očekávání od vás, paní kancléřko, že spolková republika našim rodinám nebyrokraticky a komplexně pomůže,” píší.

„Paní kancléřko, bohužel je možné obávat se toho, že útok na náměstí Breitscheidplatz nebude posledním teroristickým útokem v Německu. I proto se na vás obracíme tímto otevřeným dopisem. Mělo by se udělat vše pro to, aby se zabránilo dalším útokům a zajistilo adekvátní zacházení s oběťmi a pozůstalými bez ohledu na jejich národnost,“ stojí také v textu.

Foto: Handout, Reuters

Anis Amri

Merkelová už podle Spiegelu přislíbila, že se s pozůstalými den před výročím útoku sejde. Z kancléřství jim také v uplynulém týdnu poprvé přišel dopis.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám