Hlavní obsah

Muslimští studenti ve švýcarské škole už nemusí podávat ruku učitelkám

Ženeva

Dvojice muslimských studentů z Therwilu na severu Švýcarska už nebude muset podle tradice podávat ruku svým učitelkám. Škola jim v pondělí povolila výjimku poté, co si chlapci ve věku 14 a 15 let stěžovali, že jim jejich víra nedovoluje fyzický kontakt se ženou, pokud to není jejich blízká příbuzná. O případu informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí podle agentury vzbudilo vášně a vyjádřit se k němu musely i úřady. Therwilská rada sice školu v jejím rozhodnutí nepodpořila, ale rozhodla se, že se do případu nebude vměšovat. Mluvčí úřadu Monika Wyssová vysvětlila, že je věcí školy, jaká pravidla si zvolí.

Některým předním politikům se ale výjimka pro muslimské žáky nelíbí. Ministryně spravedlnosti Simonetta Sommarugaová v televizi prohlásila, že potřesení rukou je neodmyslitelnou součástí švýcarské kultury.

Šéf parlamentního výboru pro vědu, školství a kulturu Felix Mueri prohlásil, že pozdrav je výrazem úcty a dobrých mravů.

„Pragmatické řešení”

Za pravdu jim dal také předseda sdružení kantonálních ministrů školství Christoph Eymann, podle něhož nelze „tolerovat, aby se k ženám ve veřejných službách přistupovalo jinak než k mužům”.

AFP upozornila, že rozhodnutí školy by ještě mohlo zvážit vedení kantonu Basilej. To se zatím nevyjádřilo, ačkoli ministryně školství Monica Gschwindová prohlásila, že stanovisko školy považuje za „pragmatické”, i když ne „trvalé řešení”.

Podle zástupců muslimské komunity je debata příliš vyhrocená. „Jeden by si myslel, že jsou ohroženy základní švýcarské hodnoty, ale zatím se tento případ týká jen dvou studentů střední školy, kteří si přáli zdravit svou učitelku jinak než potřesením rukou,” uvedla Ústřední rada muslimů ve Švýcarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám