Hlavní obsah

Mráz proměnil Balaton v ledové království zimních sportů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

K radosti milovníků zimních sportů pokrývá v těchto dnech Balaton souvislá vrstva ledu. Na největším jezeře ve střední Evropě každý den bruslí stovky lidí a zamrzlou hladinu návštěvníci využívají rovněž k ice yachtingu, kdy je k plachtě místo loďky připevněna speciální konstrukce se třemi dlouhými noži.

Foto: MTI

Ice yachting na Balatonu

Článek

Po přechodném oteplení i do Maďarska opět zavítaly mrazy a tloušťka ledu u Siófoku dosáhla 19 centimetrů. Úřady upozornily, že tloušťka ledu není všude stejná a návštěvníci by k zimním sportům měli využívat pouze vyznačené plochy.

Zamrzlé jezero přilákalo řadu návštěvníků

Minulý týden zachránili bruslaři dva lidi, pod nimiž se prolomil led a skončili ve vodě. „Právě jsme oddychovali na břehu, když jsme zaslechli praskání ledu. Asi 100 metrů od břehu jsme viděli, jak se pod dvojicí prolomil led a oba skončili ve vodě,“ líčil dramatickou situaci 19letý Dániel Sashegyi.

Společně s kamarádem Bence Csetényim vzali sáně, delší větev a pospíchali na pomoc. K místu, kde se led prolomil, se doplazili po břiše, muži podali větev a k ženě posunuli sáně. Oba se jim podařilo zachránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám