Hlavní obsah

Mosty přes řeku jsou zničené. Severodoněck zůstal odříznutý

Kyjev

Ruská armáda se nadále snaží získat plnou kontrolu nad Severodoněckem, své hlavní úsilí ale přesouvá také směrem na Bachmut. V pravidelném ranním hlášení to uvedl ukrajinský generální štáb. Podle britské rozvědky byly zřejmě zničeny všechny mosty vedoucí přes řeku Severní Doněc, které spojovaly Severodoněck s územím kontrolovaným Ukrajinci.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci v bojové linii v Doněcké oblasti jsou opatrní, ale optimističtí

Článek

„Rusko pokračuje v palbě na jednotky ozbrojených sil v oblastech Bělohorovky, Lysyčansku a Severodoněcku. Nad tím se nepřítel nepřestává snažit získat plnou kontrolu,“ popsal generální štáb.

Taktickou situaci se podle něj snaží ruská armáda vylepšit také ve směru na Bachmut, kde bylo zaznamenáno ostřelování v oblastech osad Vesele, Soledar, Berestove a Vovchojarivka.

Rusové na Ukrajině zajali první dva Američany

Válka na Ukrajině

Podle britských zpravodajců, které cituje ministerstvo obrany, se Ukrajině podařilo stáhnout ze Severodoněcku velkou část svých jednotek, které město původně držely.

Situace je ale pro ukrajinské jednotky i civilisty, kteří zůstávají na východ od řeky Severní Doněc, nadále mimořádně obtížná.

Jedním z důvodů je totiž zničení všech hlavních mostů vedoucích přes Severní Doněc.

Tajné služby upozorňují, že Rusko se na západní stranu břehu bude muset nyní dostat přímo přes řeku, kterou Ukrajinci budou bránit, aby proměnilo taktický zisk v operační výhodu.

Zpravodajci také upozorňují, že například ruská převaha v počtu tanků ztrácí v prostředí Donbasu na významu. Hlavní boje se odehrávají mezi pěšáky, což zřejmě přispívá k pomalejšímu postupu ruských jednotek.

Ty navíc na Donbasu operují se značně nedostatečným personálem.

Britská rozvědka upozorňuje, že některé taktické skupiny BTG (angl. zkratka pro praporní taktické skupiny) čítají pouze 30 vojáků, přičemž jejich obvyklá velikost je 600 až 800 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám