Hlavní obsah

Moskva uzná volby separatistů na východě Ukrajiny, tvrdí Lavrov

Aktualizováno

Rusko uzná volby, které se mají 2. listopadu konat v oblastech na východě Ukrajiny ovládaných proruskými separatisty. Řekl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru, který v úterý zveřejnil list Izvěstija. Zároveň zopakoval, že Moskva má v úmyslu uznat i výsledky ukrajinských parlamentních voleb konaných uplynulou neděli.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

"Očekáváme, že volby (v Doněcké a Luhanské oblasti) se uskuteční, jak bylo dohodnuto, a my samozřejmě jejich výsledky uznáme," uvedl šéf ruské diplomacie. "Doufáme, že hlasování bude svobodné a že se ho nikdo z vnějšku nepokusí narušit," dodal.

Podle něj volby v obou "lidových republikách", vyhlášených vzbouřenci, budou "velmi důležité z hlediska legitimity výkonné moci". Tu potřebují potvrdit činitelé, kteří zatím tyto oblasti vedou, kteří se účastní jednání kontaktní skupiny o urovnání ukrajinské krize a podepsali dohody z mírových jednání v Minsku.

Pokud jde o příměří dojednané 5. září v běloruské metropoli, ministr konstatoval, že ho porušují obě strany. Důvodem podle něj je, že se dosud nedohodly na všech demarkačních liniích, které oddělují jejich pozice. To se týká zejména doněckého letiště, kde neustále probíhají tvrdé boje.

Reklama

Výběr článků

Načítám