Hlavní obsah

Moskva slibuje tvrdou odpověď na americké sankce

– Moskva

Moskva nenechá rozšíření amerických protiruských sankcí bez tvrdé odpovědi. Podle agentury TASS to v pátek sdělilo ruské ministerstvo zahraničí, přičemž zdůraznilo, že s Ruskem nelze hovořit jazykem sankcí.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Samozřejmě nynější ani žádný další protiruský výpad nenecháme bez tvrdé odpovědi,” citoval TASS z prohlášení ministerstva zahraničí, zveřejněného v pozdních večerních hodinách.

„Především bychom však chtěli Washingtonu poradit, aby se co nejrychleji vzdal iluzí, že s námi lze hovořit jazykem sankcí,” dodává se v dokumentu.

Spojené státy předtím oznámily, že v rámci odvety za údajné vměšování Moskvy do předloňských amerických voleb rozšířily svůj protiruský sankční seznam o 24 Rusů a 14 subjektů. [celá zpráva]

Sankce mířené na miliardáře

Na seznamu jsou ruští miliardáři jako Viktor Vekselberg, Andrej Kostin, Sulejman Kerimov, Oleg Děripaska, šéf ruského dodavatele plynu Gazprom Alexej Miller či vysocí činitelé jako expremiér a bývalý šéf rozvědky Michail Fradkov.

Ruská diplomacie ve své reakci rovněž obvinila Spojené státy, že využívají sankcí k odstranění konkurentů na světových trzích. Washington se podle ministerstva svým krokem fakticky zařadil mezi odpůrce tržního hospodářství a „svobodné čestné konkurence”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám