Hlavní obsah

Moskva může do 72 hodin vojensky zasáhnout 3000 kilometrů daleko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávné ruské manévry ukázaly, že početné vojenské svazy jsou schopné do 72 hodin zaujmout pozice v oblastech vzdálených přes 3000 kilometrů. Ve středu to podle agentury ITAR-TASS prohlásil ruský ministr obran Sergej Šojgu, který s výsledky cvičení seznámil prezidenta Vladimira Putina. Šéf Kremlu již přislíbil další obdobné akce.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ruské stíhací bombardéry Suchoj Su-34

Článek

"Vojenského cvičení se zúčastnilo přes 65 000 vojáků, 177 letadel, 56 bitevních helikoptér, 5500 vojenských vozidel a obrněných transportérů," řekl Šojgu. Dodal, že zřejmě poprvé za posledních několik let byli výsadkáři ve velkém počtu i s vojenským vybavením přepraveni do oblastí vzdálených až 3500 kilometrů.

"V tomto druhu práce budeme rozhodně pokračovat," citoval ITAR-TASS Putinovu reakci na výsledky cvičení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejnovější prověrky bojové připravenosti nařídil Putin v polovině června, do stavu pohotovosti byly uvedeny všechny jednotky centrálního vojenského okruhu. Do tohoto cvičení se nezapojily regiony přímo sousedící s Ukrajinou, v minulosti však Moskva opakovaně čelila kvůli vojenské aktivitě u ukrajinských hranic kritice ze strany Kyjeva i Západu.

Po svržení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče vyslal Putin k ukrajinským hranicím desetitisíce vojáků. Ruský prezident tvrdil, že jsou tam v rámci cvičení, Západ i Kyjev se ale obávaly, že je to příprava na možnou invazi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám