Hlavní obsah

Moskva: Americká zpráva o lidských právech je zpolitizovaná

– Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek kritizovalo každoroční zprávu americké diplomacie o stavu lidských práv ve světě jako dokument ovlivněný ideologií i politikou a opomíjející porušování lidských práv na Ukrajině.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Rudé náměstí v Moskvě

Článek

"... podobně jako předchozí podobná díla oplývá zpolitizovanými hodnoceními a hrubými ideologickými šablonami," uvedl mluvčí ruské diplomacie Alexandr Lukaševič.

Dokument je prý "ukázkou amerického mentorování ve sféře lidských práv, vycházející z pomýlené logiky americké neposkvrněnosti a problematičnosti všech ostatních států".

Americká zpráva podle ruského diplomata vzniká ze svévolného seřazování úrovně demokracie v jednotlivých států, bez možnosti odvolání se proti překrucování skutečnosti.

To prý platí i o hodnocení situace na Ukrajině, kde Američané "cynicky přecházejí mlčením rozsáhlé a hrubé porušování lidských práv ukrajinskými vojsky a neonacistickými bojůvkami" ve východoukrajinském Donbasu.

"Diskriminace ruské žurnalistiky"

Americké hlásání péče o svobodu slova a tisku jsou podle Moskvy v rozporu s "naprostým zamlčováním faktické diskriminace ruské žurnalistiky v celé řadě zemí Severní Ameriky a Evropy".

Ruská kapitola americké zprávy vůbec "není hodna komentáře", míní Lukaševič o amerických výtkách ohledně ruského odcházení od demokracie a rostoucího autoritářství režimu.

Za tím se podle ruského diplomata skrývá "úporná neochota Washingtonu připustit rozsáhlý a důsledný pokrok demokratických procesů v naší zemi". A hlavně Američané by se už dávno měli věnovat domácím problémům, než aby se věnovali "neplodnému a nevyžádanému poučování" států, které si to nežádají, prohlásil ruský mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám