Hlavní obsah

Moře u Kanárských ostrovů zamořily toxické sinice

Las Palmas

Lidem, kteří v těchto dnech vyrážejí na dovolenou na slunné Kanárské ostrovy, kazí radost na místní poměry neobvyklý jev. Moře u vyhlášených místních pláží je zabarvené dohněda kvůli sinicím, které se tam rozbujely v důsledku vysokých teplot. Turisté by se takovým vodám měli vyhýbat, informovala v úterý agentura AFP. Odborníci varují před poškozením pokožky.

Foto: Profimedia.cz

Řasa u pobřeží El Rosario u Tenerife

Článek

„Od konce června jsme opakovaně zažívali období, kdy sinice bujely. Občas se dostaly až k plážím, u nichž se lidé koupají,“ řekl agentuře ředitel úřadu veřejného zdraví José Juan Alemán Sánchez.

Na Kanárských ostrovech, kde je letní sezóna v plném proudu, je to nezvyklý jev. Sinice Tchichodesmium erythraeum, které v době kvetení tvoří dlouhé řetězce, se dostaly až k břehům ostrova Gran Canaria a řada turistů s nimi při koupání přišla do styku.

Foto: Profimedia.cz

Řasa u pobřeží El Rosario u Tenerife

Sánchez upozornil, že řasy „obsahují toxin, který může vést k podráždění pokožky a ekzému, takže se jim lidé musejí ve vodě i na písku vyhnout“.

Podle úřadů však nebylo nutné kvůli nahnědlé vodě a sinicím místní pláže uzavírat. Sánchez upozornil, že se jedná o dočasný jev, který zase zmizí. AFP ale zjistila, že některé pláže byly přece jen uzavřeny.

Řasy u Kanárských ostrovů 

Kanárské ostrovy loni přivítaly více než 13 miliónů zahraničních návštěvníků.

Výskyt sinic způsobily dlouhodobě vysoké teploty vody a také zvýšený přísun železa, které je pro tyto mikroorganismy klíčovou živinou, uvedla ČTK. Do vod Atlantiku jej přivál vítr od Sahary s vysokým obsahem prachu. Podle expertů může souviset také s menší intenzitou mořských proudů obvykle přispívajících k cirkulaci vody u souostroví.

Reklama

Výběr článků

Načítám