Hlavní obsah

Mohutné požáry v Katalánsku mají čtyři oběti

Tři lidé zahynuli v neděli při požáru lesa na severovýchodě Katalánska poblíž hranic s Francií. V pondělí pak popáleninám podlehl těžce zraněný muž, kterého oheň sežehl na 80 procentech těla. Oznámily to španělské úřady, podle nichž požár zničil už 13 000 hektarů porostu. Zraněno je 24 lidí, z toho 15 vážně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rozsáhlé požáry ve Španělsku si vyžádaly už čtyři obětiVideo: Reuters

 
Článek

Hasiči uvedli, že 75letý Francouz zahynul na selhání srdce, když hasil plameny kolem svého domu u Figueres. Dva další Francouzi, 60letý otec a jeho patnáctiletá dcera, se utopili, když se snažili před plameny uniknout přes útesy. Byli ve skupině lidí, kteří jeli po silnici N-260 a oheň je odřízl. I polední obětí je Francouz. Též on byl na pobřežní silnici, kterou oheň odřízl.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Požár vypukl v neděli ráno u města La Jonquera. Nekontrolovaně se šířil, protože ho rozdmýchával vítr o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. V oblasti byla kvůli plamenům zastavena železniční doprava a uzavřeny silnice spojující Barcelonu s Francií.

Foto: ČTK/AP

Dým z požáru nedaleko dálnice ve španělské La Jonqueře

Všem 135 000 obyvatelům okresu Alt Emporda úřady nařídily, aby zůstali doma, protože oblast je plná dýmu.

Foto: ČTK/AP

Požár podle španělských úřadů spálil na 7000 hektarů půdy.

Katalánský ministr vnitra Felip Puig řekl, že jde o nejhorší požár v oblasti za 26 let. Podle šéfa místní vlády jej mohl způsobit cigaretový nedopalek, který někdo vyhodil z okénka automobilu.

Na francouzské straně hranice je už požár pod kontrolou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám