Hlavní obsah

Mohl přispět k počtu obětí záplav, šéfa německého okresu vyšetřují úřady

Koblenz

Státní zastupitelství v Koblenzi v pátek oficiálně zahájilo vyšetřování Jürgena Pföhlera, zemského rady okresu Ahrweiler, v němž při záplavách v polovině července zahynulo 141 lidí. Pföhler je vyšetřován kvůli podezření, že svou nedbalostí mohl způsobit smrt a zranění tamních obyvatel.

Foto: Bram Janssen, ČTK/AP

Vyčerpaní lidé uprostřed odpadu a sutin v německém městě Bad Neuenahr-Ahrweiler.

Článek

Zastupitelství podle stanice Deutsche Welle uvedlo, že se potvrdilo původní podezření na Pföhlerovu nedbalost vedoucí k smrti a zranění obyvatel okresu Ahrweiler. Proto s členem křesťanskodemokratické CDU zahájilo vyšetřování.

Žalobci uvedli, že byl šéf okresu zodpovědný za velení zásahu a měl výhradní pravomoc rozhodovat.

Podle prokuratury se objevily náznaky, že obyvatelé v údolí řeky Ahr, které ještě nezasáhla povodeň, nedostali včas varování před povodní. Nebo nebylo dost zřejmé.

Německo po tragédii: Moderní technologie selhaly, vraťte nám sirény

Evropa

Záhy po povodních se totiž objevily zprávy, že byly z obcí odstraněny poplašné sirény.

Pföhler také selhal v tom, že nedostal řadu obyvatel do bezpečí. Tato selhání hrála roli v tom, kolik lidí bylo zraněno, případně zemřelo. Nejvíce mrtvých bylo v obci Bad Neuenahr-Ahrweiler.

Vyšetřován je i další člen krizového štábu okresu, který podle dosavadních zjištění organizaci zásahu alespoň dočasně převzal, uvedlo státní zastupitelství.

Němci v záplavami zpustošených místech zuří

Evropa

Vyšetřovaní podle zastupitelství nenařídili evakuaci, či ji nařídili opožděně a nedostatečně důrazně, ačkoliv to v kritické době již povodňová situace vyžadovala.

Přívalové deště zasáhly ve dnech 14. a 15. července spolkové země Porýní-Falc a Severní Porýní-Vestfálsko.

Jen v údolí řeky Ahr bylo povodní postiženo 42 tisíc lidí, sedmnáct obyvatel se stále pohřešuje. Celkově si záplavy na západě Německa vyžádaly 189 životů, další téměř čtyři desítky lidí zemřely v sousední Belgii.

Reklama

Výběr článků

Načítám