Hlavní obsah

Mladić se může skrývat v bělehradském paneláku

– BĚLEHRAD

Hledaný velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladič, kterého Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) stíhá za genocidu, žije již pět let v jednom panelovém domě v Bělehradě. Uvedl to v pondělí bělehradský deník Press s odvoláním na informace srbských tajných služeb.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý vojenský velitel bosenských Srbů Ratko Mladić

Článek

Mladić podle listu přerušil kontakt s vnějším světem a potravinami a léky ho zaopatřuje jen několik zasvěcených osob.

Spekulace je zřejmě ovlivněna faktem, že v bělehradském domě žil i předák bosenských Srbů Radovan Karadžić, jenž byl dopaden loni v létě. Ten se ovšem neskrýval, s novou identitou léčitele se účastnil i festivalů alternativního způsobu života a přednášel na akcích organizace bojující proti rakovině.

Srbské úřady počítají s tím, že Mladić bude při zatýkání klást odpor, nebo se pokusí spáchat sebevraždu. Srbský ministr pro spolupráci s haagským tribunálem Rasim Ljajić před několika dny prohlásil, že generál bude dopaden ještě před koncem tohoto roku.

Mladić je v Haagu obviněn z toho, že v roce 1995 zorganizoval masakr asi 8000 Bosňáků ve Srebrenici a že se během války v letech 1992 až 1995 podílel na obléhání bosenské metropole Sarajeva.

Srbské úřady nedávno přiznaly, že Mladić se určitou dobu skrýval v Bělehradě. Ještě před pádem jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče v roce 2000 se po srbské metropoli volně pohyboval. V roce 2001 byl podle telefonického rozhovoru lokalizován v oblasti Valjeva nedaleko od hranic s Bosnou. Od roku 2002 už jeho stopu nikdo nezachytil - jakoby se po něm slehla zem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám