Hlavní obsah

Ministrem pro brexit bude syn českého židovského uprchlíka Dominic Raab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Novým ministrem pro odchod Spojeného království z Evropské unie se stal Dominic Raab. Ve funkci nahradil Davida Davise, uvedl úřad britské premiérky Theresy Mayové. Davis v noci na pondělí s okamžitou platností rezignoval, protože nesouhlasil s premiérčiným brexitovým plánem. Raab má židovské a také české kořeny, jeho otec uprchl do Británie před nacisty v roce 1938.

Foto: Profimedia.cz

Dominic Raab

Článek

„Královna s potěšením schválila jmenování poslance Dominica Raaba ministrem pro vystoupení z Evropské unie,“ uvedl premiérčin úřad.

Raab svou kariéru začal jako obchodní právník, později působil v Bruselu jako poradce pro unijní a mezinárodní obchodní právo. V roce 2010 byl zvolen do parlamentu. Před hlasováním o vystoupení z EU byl přední postavou kampaně za odchod. Konzervativci jeho výběr přivítali, protože je označován za pragmatika. Naopak labouristé uvedli, že nic nezmění.

Britská vláda se po výměně v úřadu ministra pro brexit musí před dalšími jednáními s Bruselem názorově sjednotit, napsal na Twitteru koordinátor Evropského parlamentu pro brexit Guy Verhofstadt.

„Věřím, že Spojené království sjednotí svůj postoj, aby uzavřelo širokou asociační dohodu s EU. Je v zájmu obou stran, abychom v jednáních pokročili,” uvedl Verhofstadt.

Foto: Leon Neal, ČTK/AP

Bývalý britský ministr pro brexit David Davis

Davis, zastánce tvrdého brexitu, nesouhlasí s plánem Mayové, která počítá s tím, že Británie v některých oblastech bude respektovat unijní podmínky, především v průmyslové a zemědělské výrobě.

Jeho odchod podpořili i další konzervativní poslanci jako například Henry Smith či Peter Bone. „David Davis udělal správnou věc, zásadové a statečné rozhodnutí. Návrhy premiérky na brexit, které mají slovo brexit pouze v názvu, jsou nepřijatelné,” uvedl Bone.

Raab nastupuje ve chvíli, kdy bude parlament probírat výsledky z pátečního jednání vlády, které stanovilo další postup při odchodu Spojeného království z Evropské unie. Právě kvůli nedostatečné tvrdosti a rozmělnění ujednaného postupu odešel Davis. [celá zpráva]

Část konzervativců chce domluvený postup potopit, protože není dost radikální. Podle poslance Jacoba Reese-Mogga jde o velké množství poslanců a důvodem je, že plán nepřinese skutečný brexit.

Nový ministr bude potřebovat uplatnit všechny své zkušenosti. Působil na ministerstvu zahraničí jako poradce pro izraelsko-arabský konflikt a v roce 1998 na letní stáží na univerzitě Birzeit na Západním břehu Jordánu pracoval pro jednoho z hlavních palestinských vyjednavačů.

Raab je synem českého Žida, který jako dítě utekl do Británie. Jeho otec přišel do země v roce 1938 v šesti letech a neuměl anglicky, ale časem vystudoval střední školu a začal pracovat jako manažer pro britský řetězec Marks & Spencer.

Raab má také černý pás v karate.

Reklama

Výběr článků

Načítám