Hlavní obsah

Ministr lovil bez povolení a s prominentním soudcem, opustil křeslo

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělský ministr spravedlnosti Mariano Fernandez Bermejo (61) v pondělí složil funkci. Důvodem byla obvinění, že ovlivňoval vyšetřování údajné korupce v opoziční Lidové straně. Se soudcem nejvyššího soudu Baltasarem Garzónem si vyrazil na lov, přičemž neměl ani licenci.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Mariano Fernandez Bermejo oznamuje rezignaci na post ministra spravedlnosti.

Článek

Bermejo na tiskové konferenci v Madridu řekl, že rezignuje, aby neškodil vládě a kolegům. „Nemohu připustit, aby to bylo použito proti těm, kdo pracují pro ideály socialistické vlády,“ uvedl s tím, že společný lov s Garzónem v Andalusii počátkem měsíce byl nešťastně načasovaný, ačkoliv se prý se soudcem sotva pozdravili. Současně se omluvil, že v Andalusii lovil, ačkoliv pro lov v regionu neměl povolení. Za to mu hrozí pokuta až 4000 eur (přes 110 000 korun).

Bermejo si s Garzónem vyrazili den poté, co soudce přikázal zatknout několik obchodníků a členů Lidové strany v souvislosti s vyšetřováním vnitřní korupce. Šéf opozičního seskupení Mariano Rajoy poté ministra obvinil, že vyšetřování bylo politicky motivované a mělo ovlivnit nedělní místní volby v Galicii.

Baltasar Garzón je jeden z šesti soudců Nejvyššího soudu. Ve známost vešel koncem devadesátých let, kdy usiloval o vydání bývalého chilského diktátora Augusta Pinocheta z Londýna do Španělska. V poslední době se zasazuje o zahájení vyšetřování osudů obětí španělské občanské války a následného režimu Franciska Franka.

Garzón byl v pátek hospitalizován, nervově se zhroutil. Nástupcem Bermeja ve vládě se stal Francisco Caamano, dosavadní státní tajemník pro vztahy s parlamentem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám