Hlavní obsah

Migranty v Maďarsku odsoudili za násilnosti na hranicích

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
Budapešť

Devět Syřanů a jeden Iráčan byli v pátek odsouzeni za loňské násilnosti na srbsko-maďarském hraničním přechodu Horgoš-Röszke. O rozhodnutí soudu ve městě Szeged informovala agentura MTI.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Maďarská policie použila proti nejagresivnějším migrantům vodní dělo

Článek

Migranti byli odsouzeni za nelegální přechod hranice a účast v masových násilnostech. Šest mužů dostalo trest ve výši 14 měsíců a na čtyři roky byli vyhoštěni z Maďarska. Muž, který megafonem povzbuzoval ostatní k násilnostem, byl odsouzen ke třem letům vězení. Další tři migranti byli vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu odsouzeni pouze k podmíněným trestům.

Soudce János Arany zdůraznil, že v historii Maďarska to byl první podobný proces: „Soud musel prošetřit, zda obvinění vstoupili na území Maďarska násilím a v rámci masové akce.“ Obviněným přitížilo, že se odmítli registrovat v nedaleké tranzitní zóně a pokusili se dostat na území Maďarska násilím.

Prokurátor i obhájce se proti rozsudku odvolali, takže rozsudek ještě není pravomocný.

Po uzavření hraničního přechodu Horgoš-Röszke došlo 16. září 2015 k pokusu několika stovek migrantů proniknout násilím na maďarské území. Podařilo se jim prolomit bránu na hranicích. K zastavení násilností nasadila maďarská policie slzný plyn a vodní dělo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám