Hlavní obsah

Migrantů mířících do EU ubývá, nejvíce jich míří do Španělska

Aktualizováno

V první polovině letošního roku se počet nelegálních přechodů vnější hranice EU snížil na asi 60 430 lidí. To je zhruba o polovinu méně než ve stejném období loňského roku, uvedla evropská pobřežní a pohraniční stráž (Frontex). Víc lidí připlouvá do Španělska než do Itálie.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Migranti v Římě. Ilustrační foto

Článek

Na hlavních migračních trasách do EU zaznamenal Frontex v červnu přibližně 13 100 nelegálních přechodů vnější hranice evropského bloku. Je to o 56 procent méně v porovnání s rokem předchozím.

V červnu se nejvýznamnější migrační trasou stala západní část Středozemního moře, uvedl Frontex. V červnu do Španělska dorazilo okolo 6400 migrantů, v porovnání se stejným měsícem v roce 2017 je to nárůst na 166 procent.

Za celých prvních šest měsíců letoška se počet v meziročním srovnání zdvojnásobil na přibližně 14 700 příjezdů. Migranti pocházejí především z Maroka, Guineje a Mali.

Cílem je Španělsko

Také Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvedla, že počet lidí, kteří tento rok evropských břehů dosáhli ve Španělsku, převýšil ty, co se ve stejném období přes Středozemní moře dostali do Itálie. [celá zpráva]

Španělských břehů dosáhlo od počátku roku do 15. července 18 106 běženců, zatímco do Itálie přes Středozemní moře doplulo 17 827 migrantů.

Přes moře do Evropy od začátku letošního roku dorazilo bezmála 51 tisíc migrantů, což je o 70 procent méně než minulý rok za stejné období. Při pokusu dostat se do Evropy ve Středozemním moři od ledna utonulo 1443 lidí, uvedla IOM.

Tvrdý přístup Itálie

Frontex uvádí, že v centrálním Středomoří, kde nová italská vláda razí vůči přijíždějícím nový a tvrdý přístup, v červnu dorazilo přibližně 3000 lidí. Proti stejnému měsíci předchozího roku je to pokles o 87 procent. Za celou první polovinu roku připlulo 16 100 lidí, o 81 procent méně než loni. Šlo především o občany Tuniska a Eritreje.

Ve východním Středomoří v červnu hranici překonalo asi 3600 lidí, o třetinu méně než v květnu, uvedl Frontex. Přes trvající pokles příjezdů do Řecka po moři se ale zvýšil počet přechodů pozemní hranice z Turecka, a tak se za první půlrok roku 2018 touto cestou do Unie dostalo asi 24 300 lidí.

Výběr článků

Načítám