Hlavní obsah

Michaláková měla v Norsku po roce schůzku se syny, přišel jen jeden

– Praha/Oslo • Aktualizováno

Eva Michaláková, které norské úřady odebraly děti, se v pátek odpoledne v Norsku setkala se svým mladším synem. Viděla ho po roce. Starší chlapec na schůzku nedorazil. Matka bude usilovat o další setkání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

Michalákovou si po 14. hodině vyzvedla sociální pracovnice na nádraží ve městě Drammen. Převezla ji na místo, kde se setkání konalo. Se synem pak matka strávila zhruba hodinu a půl. Hráli si s legem, kreslili obrázky a četli si z knížky. Na šestiletého Davida, který chodí do první třídy, matka mluvila norsky a občas používala česká slova.

Starší Denis na setkání nepřišel. Důvodem je podle sociálních pracovníků to, že po schůzce negativně reaguje, uvedla matka. Podle ní se tak porušila dojednaná pravidla. Podle lednové dohody totiž měla vidět oba syny současně. Bude proto požadovat další termíny.

Loni se s chlapci viděla jen jednou, a to v březnu. Druhé setkání se už neuskutečnilo. Páteční schůzku jako náhradu za minulý rok nevidí, když mohla být jen s jedním synem.

Také letos by se měly konat dvě schůzky.

Složitá kauza

Norská sociální služba odebrala české matce a otci děti v květnu 2011 kvůli podezření ze zneužívání a zanedbávání. Policie případ odložila a obvinění nepadlo. Norský soud ale považoval zjištění za závažná a rozhodnutí sociální služby potvrdil. Devítiletý Denis a šestiletý David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Matka je chce získat zpět do své péče, zatím ale s odvoláními neuspěla. Podle dřívějšího vyjádření norské advokátky by rozhodnutí mohlo padnout do pololetí. Michaláková řekla, že termín zatím není.

Ředitel brněnského Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán jednal minulý týden se zástupci norského úřadu pro děti, mládež a rodinné záležitosti (BUFDIR). Podle něj norská strana uvedla, že tak přísná omezení kontaktu odebraných dětí s rodinou bývají v Norsku méně obvyklá. Odrážejí prý závažnost případu. Kapitán už dříve řekl, že by rodině v takové situaci děti zřejmě odebraly i české úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám