Hlavní obsah

Mezi správou Krymu a Tatary zesiluje napětí

Kyjev/Simferopol

Na Moskvou anektovaném Krymu roste napětí mezi tamní proruskou místní správou a tatarskou menšinou, která stále dává najevo loajalitu k ukrajinskému státu. Jednomu z vůdců krymských Tatarů zakázali vstup do Ruska na pět let.

Foto: David Mdzinarishvili , Reuters

Krymský Tatar s ukrajinskou vlajkou v Bachčisaraji

Článek

Ruská i ukrajinská média v sobotu informovala, že ruští vojáci na kontrolním stanovišti u obce Čonhar mezi pevninskou Ukrajinou a Krymem odmítali na území poloostrova pustit dva krymskotatarské představitele Mustafu Džemileva a Refata Čubarova s tím, že jsou na seznamu osob, které mají zakázaný vjezd. Pohraničníci politikům zabavili doklady.

Oba se nakonec na Krym dostali, ale když se Džemilev vracel na Ukrajinu, dostal na hranicích vyrozumění, že do 19. dubna 2019 už na území Ruska nesmí. Uvedlo to krymskotatarské shromáždění medžlis, jemuž Džemilev dlouho předsedal.

Chystají se deportace Tatarů, obává se Džemilev

Někdejší sovětský disident Džemilev, který je ostrým kritikem ruské anexe Krymu, v sobotu obvinil Moskvu, že pro jeho národ chystá deportace. S odkazem na údajné zdroje v ruských tajných službách uvedl, že „stoupenců deportace nebo vytvoření podmínek, které povedou k odchodu Tatarů z Krymu, je většina“.

Tataři, kteří odmítají přijmout ruské občanství, jsou podle něj oběťmi útisku. „Ty, kdo nechtějí přijímat (ruské) doklady, už začali vyhazovat z práce. Zpochybněna jsou také vlastnická práva,“ varoval.

Sergej Aksjonov, jehož Kreml pověřil správou Krymu, naopak Džemileva osočil, že chce destabilizovat poloostrov. „Všem je známo, že je na výplatní pásce západních tajných služeb. Vzhledem k tomu chápeme, že mu nařídili destabilizovat situaci na Krymu,“ prohlásil.

Putin rehabilitoval oběti represí

BBC v pondělí informovala, že k budově medžlisu, vrcholného krymskotatarského orgánu, přijela skupina ozbrojenců „domobrany“, sňala z něj ukrajinskou vlajku a místo ní vyvěsila krymskou. „Hrozili nám vězením, nadávali a říkali, že patříme do Uzbekistánu, a ne na ruský Krym. Když jsem se snažila výměně vlajky zabránit, zkroutili mi ruce,“ citovala stanice mluvčí medžlisu Lejlu Muslimovovou.

Ruský prezident Vladimir Putin týž den podepsal dekret, který rehabilituje Tatary i další národnosti žijící na Krymu, jež v roce 1944 postihly stalinské represe. „Chtěl bych sdělit, že jsem podepsal výnos o rehabilitaci krymskotatarského, arménského, řeckého i německého obyvatelstva Krymu, tedy všech, koho postihly stalinské represe,“ citovala Putina agentura ITAR-TASS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám