Hlavní obsah

Mezi separatisty na Donbasu jsou ozbrojené děti, tvrdí OBSE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na kontrolním stanovišti na Donbasu viděli členové monitorovací Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) dvakrát děti se zbraněmi. Ve čtvrtek to uvedl na tiskové konferenci v Kyjevě podle agentury Ukrinform a Ukrajinské pravdy mluvčí pozorovatelské mise OBSE Michael Bociurkiw.

Foto: Reuters

Členové pozorovatelské mise OBSE na předměstí Doněcku

Článek

„Mohu vám říct, že během poslední cesty pozorovatelé na bojových postech viděli osoby, které byly podle jejich přesvědčení nezletilé,” informoval Bociurkiw novináře o cestě příslušníků mise do obce Šyrokyno východně od azovského přístavu Mariupol, první od 14. května, kterou v oblasti podnikli.

Ve zprávě o cestě stojí: „Mezi příslušníky (sil samozvané) Doněcké lidové republiky na kontrolním stanovišti v severovýchodním části Šyrokyna viděla mise ozbrojené mladé ženy i muže, někteří z nich byli považováni za nezletilé.“

Pozorovatelé s nimi chtěli mluvit, ale nebylo jim to umožněno. Když chtěli hovořit s civilními obyvateli ve vsi, představitelé DNR jim sdělil, že v Šyrokynu není už žádný z jeho obyvatel. Týž den přitom představitel mise mluvil po telefonu obyvatel, který řekl, že ve vsi je ještě 13 civilistů.

Pozorovatelé také při návštěvě vsi zaregistrovali osm výbuchů a viděli nevybuchlý minometný granát ráže 120 mm, tedy větší, než je povolena podle minských dohod.

Separatisté lákají nezletilé do svých řad

K nezletilým vojákům mluvčí dodal: „Je to už druhý takový případ, pokud se nemýlím.” Zdůraznil, že jde o mimořádné vážnou záležitost: „Děti bojující v ozbrojených silách, to je velmi citlivé téma, kterým je třeba se vážně zabývat. Veškeré možné informace budeme dál shromažďovat.”

Informace o dětech v řadách povstalců se objevila poprvé od loňského dubna, kdy boje na východě Ukrajiny začaly. O dětských bojovnících nepřinesla dosud žádné informace ani ukrajinská nebo ruská média.

Zpráva OBSE z 9. června také uvádí, že Doněcká lidová republika láká nezletilé, aby se účastnili bojových operací.

Ohnisko střetů

V obci Šyrokyno dochází k vzájemným přestřelkám prakticky denně, často s oběťmi na životech mezi ozbrojenci i civilisty.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Šyrokyno leží na cestě k přístavu Mariupol, který je největším městem na azovském pobřeží mezi ruskou hranicí a okupovaným Krymem. Panují obavy, že by se ho rádi separatisté zmocnili, aby otevřeli pozemní cestu z Ruska na anektovaný Krym.

Právě Mariupol navštívil jako první město při své cestě po přífrontových oblastech ukrajinský prezident Petro Porošenko. Prohlédl si opevnění a vyslechl hlášení o bojové situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám