Hlavní obsah

Mezi odstřelovači v Kyjevě byli i Gruzínci, tvrdí generál

Právo, sw, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi snajpry, kteří v polovině února v centru Kyjeva stříleli do demonstrantů i policistů, byli údajně čtyři ozbrojenci z Gruzie. Uvedl to gruzínský generál Tristan Citelašvili, kterého citoval ruský server Life News.

Foto: Reuters

Po sesazení prezidenta Janukovyče obyvatelé Kyjeva přinášeli na náměstí Nezávislosti květiny na památku obětí střetů mezi demonstranty a policií.

Článek

„Znám přesnou totožnost těch čtyř lidí. Vzhledem k zájmům vyšetřování ji ale nemohu uvést,“ řekl generál. „Řeknu jen, že tito lidé jsou bývalými příslušníky silové struktury kontrolované (exprezidentem Michailem) Saakašvilim. Jejich skupině v Kyjevě veleli Givi Targamadze a Gia Baramidze,“ dodal.

Kyjev už počátkem dubna zveřejnil první výsledky vyšetřování. Příkaz k masakru podle nich vydal přímo tehdejší prezident Viktor Janukovyč, na přípravě se měla podílet i ruská tajná služba FSB. Ta to popřela. Střelci údajně pocházeli z řad policie. [celá zpráva]

Advokát: Je to stejné jako za SSSR

Vysoce postavený žalobce zasvěcený do vyšetřování německé televizi WDR řekl, že o oficiální verzi pochybuje. „Moje výsledky se neshodují s tím, co vedení úřadu sdělilo na tiskové konferenci.“

Rovněž právníci obětí si stěžují, že nedostali od vyšetřovatelů žádné informace. „Neřekli, z jakých zbraní byly oběti zastřeleny, nedostali jsme se k lékařským zprávám, nevíme nic. Je to stejné jako za Sovětského svazu a Janukovyče,“ řekl právník.

Zástupce velitele speciální jednotky Sokol Oleksandr Jeršov na zasedání parlamentní vyšetřovací komise potvrdil, že se v kritické dny v sídle vlády nacházeli dva odstřelovači z jeho útvaru, ti ale prý zbraně nepoužili.

Související témata

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Tehdejší šéf tajné služby SBU Oleksandr Jakymenko vinu za masakr přisuzuje představitelům Majdanu. Snajpři, kteří 20. února pálili do policistů i demonstrantů, se podle něj nacházeli v budově filharmonie. „Za tuto budovu odpovídal velitel Majdanu Parubij,“ prohlásil. Andrij Parubij je nyní šéfem Rady národní bezpečnosti a obrany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám