Hlavní obsah

Mezi nominovanými na Nobelovu cenu míru je Cichanouská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Mezi nominovanými na Nobelovu cenu míru je přírodovědec a popularizátor vědy David Attenborough nebo běloruská disidentka Svjatlana Cichanouská. Nominace tento týden zveřejnil norský parlament.

Foto: Profimedia.cz

Svjatlana Cichanouská na červnové návštěvě v Praze

Článek

Dalšími kandidáty jsou Greta Thunbergová, papež František, Myanmarská vláda národní jednoty (tvořená odpůrci loňského převratu) a tuvalský ministr zahraničí Simon Kofe. Na ocenění je navrhli norští zákonodárci.

Navrhovat mohou členové národních parlamentů, vlád, vědci a univerzitní profesoři, laureáti Nobelovy ceny míru, členové Norského Nobelova výboru nebo poradci určení Norským Nobelovým institutem.

Norský Nobelův výbor, který nakonec rozhodne o ocenění, zpravidla nekomentuje konečné nominace a drží je v tajnosti. Jména kandidátů většinou prozradí instituce, které je navrhly.

Norové mají rádi ekologické aktivisty

Attenborough a Thunbergová byli navržení norskou Stranou zelených. Thunbergová je mezi kandidáty už počtvrté v řadě.

Biden se setkal s vůdkyní běloruské opozice Cichanouskou

Amerika

Byli nominovaní za „své úsilí informovat a chránit přírodní rozmanitost Země, což je předpoklad pro udržitelné a mírové společnosti,“ řekla Une Bastholmová, předsedkyně Strany zelených.

Attenborougha, který letos oslaví 96. narozeniny, navrhla na cenu také Mezivládní vědecko-politická platforma pro biologickou rozmanitost.

Nobelovu cenu za mír v minulosti získali ekologičtí aktivisté, mezi nimi keňská aktivistka Wangari Maathai, Mezivládní panel pro změnu klimatu nebo bývalý viceprezident USA Al Gore.

Loni cenu získala novinářka filipínského původu Marie Ressa a Dmitrij Muratov,  šéfredaktor ruského opozičního listu Novaja gazeta.

Reklama

Výběr článků

Načítám