Hlavní obsah

Město zamilovaných se už týden dusí. Smogu je v Paříži nejvíc za desetiletí

Paříž

Obyvatele a návštěvníky francouzské metropole už déle než týden sužuje nejhorší znečištění vzduchu za poslední desetiletí. Radnice už kvůli extrémní smogové situaci zakázala vjezd do ulic Paříže autům s lichým číslem, požádala řidiče, aby jezdili pomaleji, a zavedla bezplatnou přepravu městskou hromadnou dopravou. Nic ale nepomáhá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Smogová situace v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Organizace AirParif, která stav ovzduší v Paříži monitoruje, hlásí, že ovzduší zatěžují polétavé částice v hodnotě přesahující koncentraci 80 mikrogramů na kubický metr.

A počasí Pařížanům ani turistům nepřeje. Město svírá inverzní deka. „Dokud zůstanou meteorologické podmínky a emise škodlivin stejné, konce smogové situace se nedočkáme,“ řekl deníku The Guardian pařížský prefekt Michel Cadot.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Smog nad Paříží

Emise se sice radnice chystá snížit výše popsanými opatřeními, řidiči ale příliš ukáznění nejsou. Do ulic vyjíždějí se zakázanými značkami i přes hrozbu pokuty ve výši až 75 eur, tedy přibližně dva tisíce korun.

Počet aut v ulicích Paříže podle odhadů poklesl o pět až deset procent a za jediný den se na pokutách vybralo na 60 tisíc eur. To odpovídá více než 1,6 miliónu korun.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Eiffelova věž ve smogovém závoji

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Eiffelova věž ve francouzské metropoli

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám