Hlavní obsah

Merkelové gratulovali mezi prvními Putin, Tusk a Porošenko

Berlín

Jen pár hodin byla Angela Merkelová ve funkci kancléřky a už byla doslova zasypaná gratulacemi hlav států, šéfů jednotlivých vlád i nejvyšších představitelů evropských institucí. Mezi prvními, kteří kancléřce přáli k jejímu čtvrtému zvolení do čela německého kabinetu, byl ruský prezident Vladimir Putin a šéf Evropské rady Donald Tusk, uvedl server deníku Süddeutsche Zeitung.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová a německý prezident Frank-Walter Steinmeier

Článek

Prezident Putin doufá v dobrou spolupráci mezi oběma zeměmi, uvedl Kreml. Putin v dopise přál Merkelové a celé německé vládě zdraví, prosperitu a úspěch. Bez toho, že by přímo zmínil konflikt na východě Ukrajiny, zdůraznil, že Moskva a Berlín potřebují konstruktivně spolupracovat na současných mezinárodních otázkách.

Tusk byl v gratulaci úspornější. V němčině popřál kancléřce hodně úspěchů a těší se podle svých slov na setkání s Merkelovou příští týden na summitu v Bruselu.

S gratulací si pospíšil také ukrajinský prezident Petro Porošenko. Kancléřku označil za přítelkyni Ukrajiny. Přeje jí úspěch na cestě k dalšímu posílení německé role na mezinárodní scéně. Merkelovou považuje za výjimečnou političku současnosti.

V posílení partnerství v bilaterálních a evropských otázkách věří polský premiér Mateusz Morawiecki, který Merkelové gratuloval na Twitteru.

Třiašedesátiletá Angela Merkelová je nejdéle sloužící šéfkou vlády v Evropské unii. Německý parlament ji zvolil počtvrté. V tajné volbě získala 364 ze 688 platných hlasů a poměrně těsně překonala potřebnou většinu 355 hlasů. Znovu povede velkou koalici konzervativců z CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám