Hlavní obsah

Merkelová vsadila na jednu kartu a doufá, řekl rakouský prezident o dohodě s Tureckem

Dohoda, kterou země EU uzavřely s Tureckem o vracení uprchlíků, má podle rakouského prezidenta Heinze Fischera jen třetinovou až poloviční šanci na úspěch. Fischer to uvedl pro nedělní vydání listu Presse am Sonntag.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Rakouský prezident Heinz Fischer

Článek

Fischer odmítl kritiku německé kancléřky Angely Merkelové, která se nesouhlasně vyjádřila o rakouských kvótách na počet přijímaných žadatelů o azyl. Podle něj její hodnocení "není logické".

Fischer nepovažuje za správné, že Merkelová důrazem na dohodu s Tureckem vsadila, co se týče řešení migrační krize, jen na jednu kartu.

„Ona doufá... Ale když bude něco fungovat jen s pravděpodobností 35 nebo 50 procent, pak na tom nemůžu s odpovědností stavět něco, na čem závisí osud tisíců lidí," řekl prezident.

Fischer prý krok rakouské vlády, která v únoru rozhodla, že země přijme za rok nanejvýš 37 500 žadatelů o azyl, v zásadě podporuje. Stále se prý ale nemůže zbavit pocitu stísněnosti, když myslí na tisíce lidí, kteří utíkají před válkou a mají podle mezinárodních pravidel právo na ochranu.

Přesto jsou nyní podle Fischera nutná určitá pravidla, protože jinak by Rakousko mohlo mít kvůli obrovským masám uprchlíků vážné problémy.

Reklama

Související články

DOKUMENT: Text dohody mezi EU a Tureckem

Dohoda, ke které dnes dospěly členské státy Evropské unie a Turecko a která má přispět ke zmírnění nekontrolovaného toku migrantů do Evropy, má podle dokumentu...

Výběr článků

Načítám