Hlavní obsah

Merkelová se sešla s aktivistkami. Gretě prý slíbila, že zkusí být statečnější

– Berlín

Šestašedesátiletá německá kancléřka Angela Merkelová údajně slíbila 17leté klimatické aktivistce Gretě Thunbergové, že bude v otázce prosazování ochrany životního prostředí statečnější. Po čtvrtečním jednání, kterého se účastnily i další bojovnice za ochranu klimatu, to uvedla aktivistka Adélaide Charlierová. Kancléřka tiskové prohlášení ke schůzce s aktivistkami neplánuje.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Klimatické aktivistky Luisa Neubauerová, Greta Thunbergová, Anuna de Weverová a Adelaide Charlierová na tiskové konferenci po setkání s kancléřkou Angelou Merkelovou

Článek

Schůzka s Merkelovou, která se podle kancléřství konala na žádost aktivistek, se uskutečnila přesně dva roky ode dne, kdy se Thunbergová rozhodla upřednostnit klimatické protesty přes školní výukou.

„Chceme, aby lidé vystoupili ze své komfortní zóny a aby byli stateční,” řekla po jednání novinářům Thunbergová.

„Chceme, aby vůdci převzali odpovědnost a klimatickou krizi řešili jako každou jinou krizi,” uvedla.

Asi jsem také měla koronavirus, uvedla Greta Thunbergová

Koronavirus

„Merkelová slíbila, že se vynasnaží být statečnější,” dodala Charlierová.

Thunbergovou a Charlierovou na jednání s Merkelovou doprovodily ještě německá aktivistka Luisa Neubauerová a jejich belgická kolegyně Anuna de Weverová.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Greta Thunbergová

„Bylo to přání paní (aktivistky Luisy) Neubauerové, proto jsem nechtěla rozhovoru bránit, naopak mě těší, když mohu přání setkání dostát,” řekla ještě před jednáním Merkelová.

Ministr financí USA se opřel do Grety: Nejdřív vystudujte ekonomii a pak nám vysvětlujte fungování světa

Amerika

List Focus si položil otázku, zda se 17letá Thunbergová, která je proslulá neústupností, pokusí 66leté mistryni politických kompromisů udělit kázání. Na přání novinářů, aby popsala atmosféru schůzky, reagovala Thunbergová slovy, že kancléřka byla „milá a přátelská”.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Výběr článků

Načítám