Hlavní obsah

Merkelová chválila Sobotku za proevropský kurs

– Berlín • Aktualizováno
Právo, Jaroslav Zbožínek (Berlín)

Německá kancléřka Angela Merkelová uvítala proevropský kurs nové české vlády. Učinila tak při čtvrtečním setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou, který v Berlíně zahájil dvoudenní návštěvu SRN.

Foto: ČTK/AP

Premiér Bohuslav Sobotka a německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Je to pro mne dobrá zpráva,“ zdůraznila na tiskové konferenci a ocenila také rozhodnutí ČR připojit se k fiskálnímu paktu EU. S uspokojením rovněž konstatovala, že se podařilo „překonat problém“ kolem české výjimky z Lisabonské smlouvy, kterou prosadil bývalý prezident Václav Klaus.

Sobotka, který pozval kancléřku na návštěvu do Prahy, ujistil, že ČR se chce aktivně podílet na diskusi o budoucnosti EU. „Chceme být u jednacího stolu, chceme být v jádru evropské integrace,“ prohlásil premiér, kterého poprvé na zahraniční cestě v nynější funkci doprovázela manželka Olga.

Merkelová a Sobotka demonstrovali i jednotu v přístupu k ukrajinskému konfliktu a shodli se, že přednost při řešení sporu musí mít diplomacie. Sobotka v této souvislosti kritizoval politiku Ruska a vyzval Moskvu k přehodnocení dosavadního postoje a respektování svrchovanosti Ukrajiny. „ČR nepatří mezi země, které volají po hospodářských sankcích. Jsme ale připraveni koordinovat postup (vůči Rusku) v rámci EU,“ řekl dále premiér s tím, že případné ekonomické sankce by měly dopady na obě strany, které je nutné důkladně zvážit.

Návštěvu Německa zahájil Sobotka u Památníku berlínské zdi, kde položil kytici. „Překvapilo mne, že se u berlínské zdi střílelo až do roku 1989. Čas hrozně rychle letí, letos oslavíme 25. výročí od jejího pádu,“ řekl premiér poté, co jej památníkem provedl jeho ředitel Klaus Mayer.

U berlínské zdi se střílelo až do roku 1989

„Zajímavé je, že se tato zeď stala nejprve symbolem rozdělení Evropy, když ji v roce 1961 postavili. Pak se stala viditelným symbolem bourání zdí a sjednocování Evropy v roce 1989. Je to místo, které má dvojí symbolický význam,“ prohlásil Sobotka. „To je důležité nejen pro Německo, ale pro celou Evropu,“ dodal premiér s tím, že česká vláda se snaží, aby projekt integrované Evropy byl životaschopný a měl svoji budoucnost. „Projekt evropské integrace je projektem, který je absolutně proti zdem,“ zdůraznil.

Foto: Jaroslav Zbožínek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka si prohlíží zbytky Berlínské zdi.

Sobotku dopoledne přijal v berlínském zámku Bellevue spolkový prezident Joachim Gauck. Premiér se setkal také se saským ministerským předsedou Stanislawem Tillichem a večer měl na programu přednášku v Nadaci Friedricha Eberta (nadace sociálně demokratické strany SPD) na téma „Společně jako partneři pro sociální Evropu“.

Foto: Jakub Střihavka, ČTK

Bohuslav Sobotka se setkal v Berlíně s německým prezidentem Joachimem Gauckem.

Sobotka připravil pro Merkelovou malé překvapení. Na cestě ho totiž doprovází Rudolf Zahradník, který byl před lety profesorem Merkelové, bývalé občanky NDR, při jejích studijních pobytech v tehdejším Československu před rokem 1989.

Profesor překvapil svou bývalou žačku

„Bylo to krásné překvapení a jsem hrdá, že jsem byla jeho žačkou,“ reagovala kancléřka. Zahradník označil Merkelovou za „kouzelnou bytost“, jejíž lidské vlastnosti se vůbec nezměnily.

Jedním z námětů více než hodinové schůzky Sobotky s Merkelovou byla i letitá snaha Německa koupit od českého státu pražský Lobkovický palác, v němž sídlí velvyslanectví SRN. Německo má o budovu eminentní zájem vzhledem k událostem, které se na tehdejší západoněmecké ambasádě odehrávaly v roce 1989, kdy se sem uchýlily tisíce východoněmeckých uprchlíků.

Sobotka řekl, že možnost prodeje paláce „vidí otevřenou“ a že se o věci bude i nadále jednat. V této souvislosti se zmínil o jistých „technických problémech“ na straně českého ministerstva zahraničí, což později upřesnil slovy, že pokud by se budova nakonec prodávala, musel by se dávat „velký pozor na transparentní stanovení ceny“.

V pátek Sobotka zamíří do Wolfsburgu na návštěvu koncernu Volkswagen, pod který spadá mladoboleslavská Škoda Auto.
Ministerského předsedu na návštěvě Německa doprovází manželka Olga. Ta má separátní program, který tvoří návštěvy berlínských památek.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Lidé před Braniborskou bránou v německém Berlíně. Ilustrační foto

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Angela Merkelová po oznámení odhadů, které jí přisoudily až 42 procent

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český premiér Bohuslav Sobotka v Bruselu

Reklama

Výběr článků

Načítám