Hlavní obsah

Merkelová chce stejnou péči o běžence v celé EU

Berlín

V Evropské unii musí platit minimální standardy pro péči o běžence a pro průběh azylového řízení, prohlásila ve čtvrtek v projevu ve Spolkovém sněmu německá kancléřka Angela Merkelová. Zároveň vyzvala, aby se o udělení azylu rozhodovalo rychleji, a bylo tak možné účinně pomoci lidem, kteří prchají před válkou. Zdůraznila, že ti, kteří zůstanou v Německu, musí respektovat hodnoty obsažené v německé ústavě.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Angela Merkelová

Článek

„Migrační krize představuje národní, evropský a globální úkol, který vyžaduje lidský přístup Německa a EU. To, jak vyřešíme aktuální krizi, určí podobu kontinentu v budoucnu,“ řekla Merkelová v projevu před poslanci. Vyzvala k zahájení permanentního procesu řešení uprchlické krize, přičemž dohoda o rozdělení 120 tisíc migrantů představuje jen začátek.

„Nyní děláme první krok, ale nevíme, kam až bude potřeba se dostat. Jsem hluboce přesvědčena o tom, že Evropa potřebuje dlouhodobý mechanismus pro spravedlivé rozdělování uprchlíků mezi členské státy. Spolková vláda podporuje návrhy evropské komise v této věci,” řekla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodržet standardy pro uprchlíky

Přihlásila se k solidaritě a k obhajobě lidských práv, které označila za základní hodnoty EU. „Evropská unie je společenství hodnot, společenství práva a odpovědnosti a musí v praxi ukázat, že těmto nárokům také dostojí. K tomu patří, že musejí být dodržovány minimální standardy pro ubytování uprchlíků a zajištění jejich potřeb a pro průběh azylového řízení.“

„Nyní jsme v situaci, kdy tyto minimální standardy všude dodržovány nejsou,“ uvedla Merkelová. Neupřesnila však, jaké země podle ní standardy nenaplňují a v jakém směru či jak by měly vypadat.

Její vyjádření mohlo souviset se středečním krokem Evropské komise. Ta zaslala 19 zemím včetně České republiky dopisy kvůli tomu, že neinformovaly o krocích, které učinily k převzetí dvou směrnic týkajících se společného postupu při udělování azylu.

Ty měly být do národního práva implementovány do 20. července letošního roku. Podle listu The Wall Street Journal jde mimo jiné o to, zda země zavedly minimální standardy pro ubytování a stravu uprchlíků i pro poskytování zdravotní péče a psychologické pomoci pro ně.[celá zpráva]

Urychlit azylové řízení

Německá kancléřka vyzvala k rychlejšímu průběhu azylového řízení. „Abychom mohli skutečně pomoci těm, kdo do Evropy utekli před válkou a pronásledováním, je nutné výrazně zrychlit azylové řízení,“ řekla Merkelová.

Kancléřka zdůraznila, že integrace přistěhovalců do společnosti je stejně důležitá jako opatření na ochranu hranic nebo jako zajištění okamžité pomoci běžencům: „Očekáváme od těchto lidí, že budou respektovat pravidla a hodnoty, které obsahuje naše ústava, a že se na tomto základě integrují do společnosti. V první řadě od nich očekáváme ochotu naučit se německy.“

„A zejména v těch případech, kdy k nám lidé nepřišli kvůli válce a pronásledování, musíme mnohem rychleji rozhodnout a důsledně prosazovat následný návrat těchto lidí (do jejich země původu),“  vyzdvihla kancléřka.

Globální řešení problému

Uvedla, že jde o globální problém: „Boj s příčinami útěku pro nás bude ještě velmi náročný. Úspěšný může být jen ve spolupráci s naším transatlantickým partnerem Spojenými státy, ale také s Ruskem a se zeměmi Blízkého a Středního východu. Jen si vzpomeňme na hroznou situaci v Sýrii.“

Zdůraznila potřebu řešit krizi tam, kde vzniká. Uvedla, že v některých táborech v zemích sousedících se Sýrií lidé hladovějí.

„Musíme si být jisti, že lidé v uprchlických táborech dostávají dost jídla,“ uvedl britský premiér David Cameron a dodal, že je potřeba odrazovat migranty od riskantní cesty přes moře do Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám