Hlavní obsah

Merkelová chce jednání o ústavní smlouvě EU bez Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země nyní předsedá EU, v pátek večer navrhla účastníkům summitu o reformách unijních institucí, aby o nové smlouvě EU začali případně jednat i bez Polska. Tato země dohodu ostatních států odmítá.

Článek

Merkelová navrhuje, aby bez Polska začala mezivládní konference, která má vyjednat novou unijní smlouvu. Dohodnout by se mělo alespoň zbývajících 26 zemí. Podle předsedy ústavního výboru evropského parlamentu Jo Leinena je něco takového možné.

Státy během dvou dnů jednání stále věřily, že se postoj Polska podaří zvrátit. Premiér Jaroslaw Kaczyński byl ale neústupný.  "Kdybyste se mě teď zeptali, jak (to) skončí, vsadil bych se, že skončí vetem, protože neústupnost našich partnerů jde skutečně daleko a bojím se, že nebude jiné východisko," řekl polský premiér pro televizi TVP1.

"Nezískali jsme to, co pro nás bylo naprosté minimum, přinejmenším doposud, a obávám se, že už se to nezmění," dodal.

Varšava chce, aby se hlasy v ministerské radě počítaly z druhé odmocniny počtu obyvatel států. Předkládaný text ale počítal s hlasováním dvojí většinou, jež vyžaduje souhlas 55 procent členských států, které zároveň představují 65 procent obyvatel EU.

Požadavek Poláků podporuje i Praha, netrvá ale na něm za každou cenu.

Francie nabídla Polákům kompromis

Podle europoslance Jo Leinena při schůzce Sarkozyho, Merkelové a polského prezidenta Lecha Kaczyńského padl návrh prodloužit platnost současného hlasovacího systému z Nice do roku 2014 a zároveň Polsku a Španělsku přisoudit několik dodatečných poslaneckých míst v Evropském parlamentu. I tento návrh Poláci odmítli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám