Hlavní obsah

Merkelová a Szydlová jednaly o budoucnosti EU i o hospodářství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

O budoucnosti Evropské unie a o vzájemným hospodářských vztazích hovořily v úterý ve Varšavě německá kancléřka Angela Merkelová a polská premiérka Beata Szydlová. Merkelová na tiskové konferenci zdůraznila důležitost právního státu, nezávislých soudů a médií. Szydlová označila za pro Polsko nepřijatelný projekt plynovodu Nord Stream 2.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a polská premiérka Beata Szydlová

Článek

Podrobně se předsedkyně vlád sousedních zemí během zhruba hodinového jednání věnovaly především hospodářství, mluvily ale třeba i o klimatické politice. Dotkly se také tématu budoucnosti Evropské unie.

Na dotaz týkající se nedávných výroků Merkelové o Evropě dvou rychlostí německá kancléřka uvedla, že se v podstatě již jedná o realitu. Některé země mají euro a jiné ne, některé jsou členy schengenského prostoru a jiné ne, uvedla. Všechny druhy spolupráce uvnitř EU ale podle ní musí být otevřené všem členským zemím a nesmějí vznikat žádné exkluzivní kluby.

V souvislosti s kritikou Evropské komise na adresu některých kroků konzervativní polské vlády Merkelová uvedla, že protikomunistické polské hnutí Solidarita pro ni bylo v mládí inspirací. Kancléřka zároveň zdůraznila důležitost právního státu, pluralitní společnosti, nezávislých soudů a médií. Přímo ale polskou vládu za její sporné kroky nijak nekritizovala.

Polsko nechce plynovod Nord Stream

Szydlová na tiskové konferenci znovu zopakovala dlouhodobý odpor Polska k plánu na výstavbu plynovodu Nord Stream 2. Pro Varšavu je podle ní nepřijatelný. Nord Stream 2 spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu přivádějícího zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Podle řady zemí východní části EU jde stavba proti zájmům Unie a obsahuje riziko další destabilizace Ukrajiny.

Foto: Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski , Reuters

Polský prezident Andrzej Duda s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Merkelová se ve Varšavě setkala také s prezidentem Andrzejem Dudou a s předsedou vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawem Kaczyńským. Na programu má také schůzky se zástupci opoziční Občanské platformy (PO) a s představiteli německé menšiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám