Hlavní obsah

Merkelová a Gauck přišli v Mnichově na bohoslužbu za oběti útoku

Mnichov

K uctění památky devíti obětí střelby z 22. července v Mnichově se v neděli konala bohoslužba v kostele Panny Marie v bavorské metropoli. Zúčastnili se jí mimo jiné i německý prezident Joachim Gauck, kancléřka Angela Merkelová a bavorský premiér Horst Seehofer.

Foto: ČTK/AP

Zleva německý prezident Joachim Gauck, jeho partnerka a kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Tento církevní obřad byl první ze dvou dnešních pietních akcí v Mnichově. Gauck později promluvil k této tragické události z minulého týdne také v bavorském zemském sněmu. I této akce se zúčastnila šéfka německé vlády.

Ekumenickou bohoslužbu, které se zúčastnili zástupci různých církví včetně muslimů, vedli společně mnichovský kardinál a arcibiskup Reinhard Marx a evangelický zemský biskup Heinrich Bedford-Strohm. Podle agentury DPA se nesla v duchu výzvy k míru a náboženské tolerance.

Devět lidí před devíti dny postřílel a 35 zranil Němec íránského původu v mnichovské restauraci McDonald's a v nákupním centru Olympia. Nakonec zbraň obrátil proti sobě a spáchal sebevraždu. Úřady útočníka popsaly jako uzavřeného samotáře posedlého vražednými videohrami, který se léčil kvůli depresím a psychickým problémům.

Podle svědků střelec vykřikoval urážky na adresu cizinců, i když sám byl synem íránských přistěhovalců. V restauraci McDonald's, kde zemřela většina obětí, se scházela mládež z imigračních rodin. Mezi mrtvými byli lidé pocházející z Maďarska, Turecka, Řecka a z Kosova.

Reklama

Výběr článků

Načítám