Hlavní obsah

Medvěděv oznámil modernizaci ruských ozbrojených sil a snížení stavu

Novinky, ČTK, aš, Itar-TASS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv oznámil v úterý na zasedání kolegia ministerstva obrany zásadní přezbrojení ruských pozemních a námořních sil, které by mělo začít v roce 2011. Důvodem je velké množství ohnisek potenciálních konfliktů, nebezpečí terorismu i rozšiřování NATO na východ k hranicím Ruska. Ruská armáda by také měla zeštíhlet.

Článek

Medvěděv se účastnil kolegia ministerstva obrany poprvé. Oznámil na něm zásadní restrukturalizaci ruských ozbrojených sil, které by měly být také zmodernizovány a jejichž efektivita a bojeschopnost by se měly zvýšit. Počet vojáků se má do roku 2012 snížit z 1,13 miliónu na milión. Všechny složky armády by ale měly být v stálé pohotovosti.

Medvěděv uvedl, že klíčovou roli nadále budou hrát jaderné síly, "které mají garantovat bezpečnost Ruska“. Podstatným úkolem je i nutnost vytvořit dlouhodobé plány na zajištění bezpečnosti do roku 2020.

Rusko prý ohrožují lokální konflikty a NATO

„Je tu ještě jeden vážný úkol - vybavení vojsk novými zbraněmi,“ řekl ruský prezident a uvedl, že na jejich vývoj a nákup budou vyčleněny značné prostředky, byť se letos musel celý ruský rozpočet seškrtat a většina resortů dostane podle úterního rozhodnutí jen 88 procent původně schválené částky. Prostředky na jejich vývoj a pořízení zbraní se ale krátit nebudou  "Už loni se podařilo přezbrojit moderní technikou řadu jednotek a od roku 2011 začne rozsáhlé přezbrojování armády a loďstva," prohlásil Medvěděv.

Důvody k přezbrojení a restrukturalizaci vyplynuly z analýzy vojenskopolitické situace ve světě.  "Analýza vojenskopolitické situace ve světě ukazuje, že v řadě regionů přetrvává vážný konfliktní potenciál a zůstávají zachovány hrozby, které představují i lokální krize, i mezinárodní terorismus. Zároveň neustávají pokusy rozšířit vojenskou infrastrukturu NATO k hranicím Ruska," prohlásil Medvěděv. "To vše vyžaduje kvalitativní modernizaci našich ozbrojených sil... Nehledě na nynější finanční potíže, jsou pro to dnes všechny podmínky," dodal.

I ministr obrany Serďukov zdůraznil, že v současném světě hrají dominantní roli Spojené státy, přičemž se jejich spojenci z NATO se přibližují k Rusku. Zmínil i ohrožení bezpečnosti Ruska po útoku Gruzie na Jižní Osetii.

Reklama

Výběr článků

Načítám