Hlavní obsah

Medveděv může omilostnit Chodorkovského, připustil Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu připustil, že jeho nástupce ve funkci Dmitrij Medveděv může omilostnit bývalého spolumajitele ropné společnosti Jukos Michaila Chodorkovského. Končící ruský prezident novinářům řekl, že podobné rozhodnutí bude plně v Medveděvově kompetenci. Vyjádřil také naději, že bude plně vyšetřen případ vraždy známé novinářky Anny Politkovské.

Článek

Chodorkovskij byl v roce 2004 vzat do vazby, údajně především kvůli daňovým únikům. Odsouzen byl k osmi letům vězení v procesu, který kritici označovali jako mstu Kremlu za oligarchovu politickou činnost. Impérium Jukosu, dříve jedna z nejmocnějších ruských firem, bylo zlikvidováno. Jeho výnosné části nyní ovládají s ruským státem propojené společnosti.

"Pokud se týká osob, odsouzených za finanční machinace... patří při dodržení všech procedur otázka případné milosti mezi kompetence ruského prezidenta," odpověděl podle agentury ITAR-TASS Putin na otázku, zda je možné, že Medveděv Chodorkovskému zbytek trestu promine.

Putin žádá vyšetření vraždy Politkovské

V kauze smrti Anny Politkovské, ostré kritičky Kremlu zastřelené na podzim 2006 v Moskvě, si ruský prezident přeje "naprosté vyšetření" případu a obvinění zločinců. Ruští kriminalisté už dokázali dopadnout přímé vykonavatele vraždy, stále ale nevyšlo najevo, kdo čin objednal a zaplatil.

Politkovská byla známá svou kritikou nynějšího proruského čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, i její redakční kolegové však připouštějí, že novinářku mohl zabít kdosi, kdo chtěl tohoto kontroverzního politika očernit.

Krátce po vraždě Politkovské Putin prohlásil, že její smrt objednaly kruhy v zahraničí, které chtěly destabilizovat situaci v Rusku. Toto politicky motivované prohlášení po roce vyšetřování zopakovala bez přímých důkazů i ruská prokuratura.

Reklama

Výběr článků

Načítám