Hlavní obsah

Mayovou podle BBC podpoří dost poslanců, aby zůstala v čele strany

Londýn
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová s velkou pravděpodobností zůstane v čele strany i po středečním vnitrostranickém hlasování o důvěře. V průzkumu BBC se 174 konzervativních poslanců vyjádřilo, že ji podpoří v čele strany, což je více než potřebných 158. Jen 34 jich řeklo, že jí důvěru nedají. BBC ale upozorňuje, že výsledky se mohou od průzkumu lišit, protože je hlasování tajné.

Foto: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová v parlamentu

Článek

O setrvání Mayové v čele konzervativní strany se bude hlasovat mezi 18. a 20. hodinou místního času (19:00–21:00 SEČ). Výsledky se dají očekávat okamžitě. Podle agentury Reuters ji podpoří dokonce nejméně 185 poslanců. „Někteří poslanci, kteří veřejně Mayovou podpořili, ale v soukromí podle britských politických komentátorů uvedli, že budou hlasovat proti ní," upozornila agentura.

Ministr zahraničí Jeremy Hunt řekl, že Mayová je tou „nejlepší osobou, která zajistí, že 29. března odejdou z EU“. Mnozí konzervativci ji mohou podpořit také z toho důvodu, že pokud by byla z čela strany odvolána, automaticky by to znamenalo její odchod z funkce premiérky. Sestavování nové vlády by pravděpodobně vedlo k odkladu brexitu. Volba nového lídra konzervativců zabere šest týdnů.

Pokud Mayová získá dost hlasů, posílí to její pozici. Podobné hlasování se navíc může konat jen jednou ročně.

Mayová ve středu ráno prohlásila, že vnitrostranické hlasování o nedůvěře nezmění rozložení sil v parlamentu. „Týdny strávené jen trháním nás samotných na cucky povedou jen k dalšímu rozdělení, když bychom měli stát spolu a sloužit zemi. Nic z toho by nebylo v národním zájmu.“

Podle ní by konzervativci měli budovat zemi, která bude „sloužit všem“, a „zařídit brexit, pro který lidé hlasovali“.

Zmínila přitom údajný pokrok, kterého dosáhla v úterních jednáních o podmínkách brexitu.

Labouristé požadují záruky  

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn během středečních interpelací v britském parlamentu prohlásil, že chování Mayové vůči Dolní sněmovně v souvislosti s pondělním odkladem hlasování o brexitové dohodě je strašné a absolutně nepřijatelné. Kabinet se podle něj pokusil parlamentu zabránit v hlasování o klíčové věci, kterou jsou podmínky odchodu Spojeného království z EU.

Předseda Labouristické strany požadoval, aby Mayová jednoznačně prohlásila, že vylučuje možnost takzvaného neřízeného brexitu. Premiérka mu odpověděla, že jedinou možností, jak se vyhnout brexitu bez dohody, je dohodu přijmout.

Reklama

Související články

Mayová se snaží zachránit řízený brexit

Britská premiérka Theresa Mayová se během úterních jednání s evropskými vůdci snaží najít cestu, jak upravit dohodu o brexitu, aby měla šanci, že ji britští...

Výběr článků

Načítám