Hlavní obsah

Mayová v ostře sledovaném projevu o brexitu postavení Irska nepředestřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Británie bude po brexitu usilovat o co „nejhlubší a nejširší” partnerství s Evropskou unií, které by co nejlépe vyhovovalo zájmům a potřebám obou stran. Uvedla to v pátek britská premiérka Theresa Mayová v projevu věnovaném představám o vzájemných vztazích Londýna a EU. Očekávaný návrh toho, jaké by mohlo být postavení Severního Irska, ale Mayová nepředstavila.

Foto: Leon Neal, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová během projevu o brexitu

Článek

Evropská komise tento týden navrhla, aby Severní Irsko po vystoupení Británie zůstalo v bezcelní unii, pokud Londýn nepřijde s lepším řešením. Mayová však ve čtvrtek takový návrh označila za nepřijatelný. [celá zpráva] Předseda Evropské rady Donald Tusk v reakci na to vyzval Londýn, aby přišel s lepším řešením. To se ale nestalo.

Mayová jen zdůraznila, že stejně jako je nepřijatelný vznik standardní hranice mezi Irskem a Severním Irskem, bylo by nepřijatelné rozbít jednotu vnitřního britského trhu a dopustit v Irském moři celní hranici v rámci Británie. Řešení kolem irské hranice nemůže podle ní najít Londýn samostatně a tak o věci budou nyní jednat zástupci britské a irské vlády.

Nezávislý arbitr

V pozorně sledovaném vystoupení Mayová kromě jiného uvedla, že budoucí obchodní dohoda musí obsahovat zcela nezávislý arbitrážní mechanismus. Británie totiž podle ní odmítá jurisdikci evropského soudu. Důležitý podle Mayové bude trvalý dialog a konzultace obou stran.

„Musíme se čelem postavit k faktu, že toto je vyjednávání a ani jedna strana nedostane přesně to, co by chtěla,” vzkázala Mayová do Bruselu. K uzavření co nejlepší dohody je podle ní třeba „odvážné a kreativní” myšlení, stávající modely ekonomických partnerství totiž podle ní nebudou dostačující.

Premiérka také zdůraznila, že Británie bude mít zájem o úzké vazby s EU, pokud jde o nynější unijní standardy a regulace. Ty by i v budoucnu měly zůstat nejméně na stejné úrovni jako v EU.

Kontrola nad penězi, hranicemi a zákony 

Mayová při následných odpovědích na otázky novinářů upozornila, že v referendu o brexitu v roce 2016 Britové rozhodli, že chtějí opět převzít kontrolu nad „našimi penězi, zákony a hranicemi”.

„A to přesně budeme dělat. Ano, jsou oblasti, kde z ekonomického úhlu pohledu firmy říkají, že má smysl pokračovat na podobném základě jako dosud a udržet tak dobré obchodní vztahy. Ale rozhodnutí o těchto pravidlech bude na našem parlamentu,” vysvětlila.

Udržet obchodní svazky

Británie by mohla i po brexitu a konci následného časově omezeného přechodného období zůstat v některých unijních agenturách. Mayová zmínila například oblasti léčiv nebo chemického či leteckého průmyslu.

Svobodnou a otevřenou obchodní soutěž by podle britské premiérky měly zajistit reciproční závazky obou stran. EU i Británie tedy musí mít zájem na udržení úzkých vazeb mezi občany, poznamenala. Smysl bude i nadále mít například vzájemné uznávání profesních kvalifikací.

Reklama

Výběr článků

Načítám