Hlavní obsah

Mayová dá zelenou útoku na Sýrii i bez projednání v parlamentu

– Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová je připravena zapojit se do vojenské operace proti Sýrii vedené Spojenými státy bez souhlasu parlamentu. Uvedla to ve středu večer stanice BBC s odvoláním na dobře informované zdroje z okolí premiérky.

Foto: Toby Melville, Reuters

Theresa Mayová

Článek

Mayová se podle nich zdráhá požádat amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby počkal se zásahem, než bude mít příležitost to probrat v parlamentu.

Premiérka je přesvědčena, že potřeba zásahu je naléhavá. Chce zabránit opakování chemického útoku u Damašku ve městě Dúmá, který pospala jako odporný. Už dříve uvedla, že „použití chemických zbraní představuje humanitární katastrofu, která nemůže zůstat bez odpovědi“. Podle ní vyšetřování naznačuje, že útok spáchal režim Bašára Asada, který to však popírá.

Corbyn žádá rozhodnutí parlamentu 

Naopak vůdce labouristů Jeremy Corbyn varoval, že případné bombardování Sýrie muže jen eskalovat situaci. Podle něj by o vojenských akcích měl vždy rozhodovat parlament.

Mluvčí Skotské národní strany Stewart McDonald řekl, že zatímco případ je důvodem pro zásah, nálety podle něj neposkytnou dlouhodobé řešení potřebné pro ukončení války.

Zdravotnické zdroje uvedly, že desítky lidí byly zabity při sobotním chemickém útoku v Dúmá. Město je poslední enklávou, kterou nedobyly syrské vládní síly při ofenzívě ve Východní Ghútě. Nakonec se však dohodly s radikály, že i odtamtud odejdou. Podle syrské agentury SANA z Východní Ghúy už odešlo 165 000 lidí. Někteří tam byli drženi jako živé štíty. Odešlo odtamtud také 12 000 bojovníků s rodinami, kteří většinou zamířili do Džarábulusu u tureckých hranic, který ovládá protivládní Svobodná syrská armáda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám