Hlavní obsah

Matovič si stále neodvykl pálit od boku

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Vypnutí Slovenska, zákaz vycházení na velikonoční svátky, výpadovky z měst hlídané policií a armádou. I tak vyhlížejí návrhy slovenského premiéra Igora Matoviče (OLaNO), kterého v občasné zbrklosti musí brzdit koaliční partneři a odborníci z různých odvětví.

Foto: David W Cerny, Reuters

Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič.

Článek

Už v opozici Matovič proslul jako neřízená střela a od nástupu do křesla předsedy vlády nelze přehlédnout snahu vše rozhodovat samostatně, překotně a pod silným vlivem emocí. Premiér začínal kdysi s politikou na kandidátce strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka. SaS je součástí i stávající koalice a Sulík, který Matoviče dobře zná, působí ve vládě jako brzda jeho rychlonápadů.

Vojenští lékaři budou testovat obyvatele osad na Slovensku, nařídil premiér

Evropa

Když ministerský předseda mluvil o vypnutí Slovenska na tři týdny, vicepremiér a ministr hospodářství Sulík to okamžitě odmítl. Navíc vyšlo najevo, že Matovič o svém záměru koaliční partnery opravdu předem jaksi zapomněl informovat. „Vysílá to signál, že v rámci vlády jedna ruka neví, co chce dělat ta druhá,“ reagoval politolog Pavol Baboš.

Vypnutí na Velikonoce 

Sulík zašel ještě dál a označil Matovičův nápad za „experiment, který může zlikvidovat ekonomiku“. „Ta cesta, kterou dnes jdeme, pokud nic nezměníme na našem chování, zemřou nám stovky lidí, možná tisíce. Já si to nechci vzít na svědomí,“ tvrdil premiér v televizi Markíza, čímž ještě víc zmátl už stejně vylekané obyvatele Slovenska.

Návrh na vypnutí země na tři týdny Matovičovi neprošel, ale v malém to zkouší teď o velikonočních svátcích. Slováci na Velikonoce tradičně cestují k příbuzným po celé zemi, především z Bratislavy na střední a východní Slovensko. Jen tak mimochodem, epicentrem nákazy v rámci Slovenska je právě hlavní město.

Slovensko kvůli Velikonocům omezí volný pohyb osob

Koronavirus

Vláda schválila omezení pohybu osob od 8. dubna do 13. dubna. Výjimkami jsou cesta do práce, na nákup, návštěva lékaře, pobyt v přírodě v rámci okresu, péče o příbuzného či pohřeb příbuzného. „Cílem opatření je, abychom zbytečně necestovali a nenakazili naše příbuzné a známé,“ zdůraznil Matovič. Na dodržování dohlíží policie i armáda.

Už první den se situace vymkla z rukou, když po celém Slovensku vznikaly dlouhé kolony vozidel a policisté kontrolovali každý projíždějící automobil a s řidičem sepisovali dotazník. Sulík označil situaci na silnicích za „šílenství“ a žádal změnu. Matovič reagoval tím, že svalil vinu na policisty, kteří podle něj měli kontrolovat řidiče jen namátkou. Situace se od čtvrtku uklidnila a kolony už nevznikají.

Mocenské gesto

Přítomnost armády v ulicích zneklidnila nejmenšího koaličního partnera, stranu Za lidi. Vicepremiérka Veronika Remišová se nechala slyšet, že vojáci v ulicích jsou to poslední, co chce vidět. „Považuji za chybu používat nástroje represe a nasazovat policii a armádu,“ nechala se slyšet.

Matovič s nápadem „vypnout” zemi na tři týdny sklízí jen kritiku

Koronavirus

Rovněž místopředseda parlamentu Juraj Šeliga (Za lidi) opatření vlády nerozumí, ale bude ho respektovat. „Dokud opatření fungují a mají konkrétní výsledky, nevidím smysl v tom, abychom je přitvrzovali a vymýšleli nevykonatelná omezení, které lidi matou a vyvolávají paniku,“ konstatoval Šeliga.

Expremiér: Matovič lidem nevěří 

Ještě víc si premiéra podal jeho předchůdce Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie), který upozornil, že poslední opatření dokazují, že Matovič lidem nevěří. „Pokud by lidem důvěřoval a oni důvěřovali jemu, stačilo mu veřejně promluvit a poprosit je o spolupráci. Matovič však lidem nevěří, chce vidět v ulicích policisty a vojáky. Je to zbytečné mocenské gesto, které může vážně narušit důvěru a spolupráci naprosté většiny občanů se státními orgány,“ upozornil expremiér, který navzdory všemu vyzval k dodržování vládních opatření.

Na Slovensku kvůli koronaviru uzavřou několik romských osad

Evropa

Slovenská média upozornila, že hlasování vlády o zákazu vycházení o Velikonocích nepřijala vláda jednomyslně. Podle Denníku N se zdrželi čtyři ministři a jedenáct členů kabinetu se vyslovilo pro.

Matovič by v čele této dosti různorodé koalice měl sehrávat integrující roli, ale zatím se mu to moc nedaří. Nemá to prostě v povaze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám